En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg under juli 2009

Av S - 19 juli 2009 08:21

Vaknade vid halv fyra imorse och gick upp för att kolla till Gizelle + bebis och Yalima. Då hade Yalima fött en stor self buffhona på 99 gram men tyvärr var hon död. :-( Det syntes att Yalima hade försökt på liv i henne för örat var tuggat på och likaså en tass, i övrigt var hon alldeles rentvättad och fin. Jag vet inte vad som har hänt men kanske tog förlossningen lång tid så att ungen dog av syrebrist eller så fick Yalima inte bort hinnorna från nosen på en gång. Grämer mig så för att jag inte var där och kunde hjälpa henne om hon behövde det! Jag gick och la mig vid halv tolv och då såg jag inga tecken på att det var något på G där men hon måste ha fött bara ett par timmar senare. Stackars Yalima som inte får ha kvar några bebisar. :-( Hennes förra kull gick ju helt åt skogen också fast av andra skäl. Min teori om bara en bebis stämde alltså, men jag tycker fortfarande att det är jätteskumt - mina honor brukar ju få stora kullar!


Gizelles bebis däremot är SÅ söt och stor! Hon är mycket större än Calaisas bebisar som föddes i början på veckan ju. Ser helknäppt ut! :-) Hon var inte satin som tur var men de där attans öronvecken kvarstår ju... Annars är hon en riktig liten kalaspingla!


 


Tillsammans med mamma - lika som bär?


Både Gizelle och Yalima ser ju oförskämt fräscha ut för att precis ha fött ungar! Gizelle är fast och fin i kroppen, det syns inte ens att hon har varit dräktig! Jag skulle lätt kunna ställa ut henne idag! Men jag antar att det är fördelen när man bara får en bebis. :-)

Av S - 18 juli 2009 22:15

Jisses... Vilken pärs det blev... Gizelle bara krystade och krystade men ingen bebis kom. Hann bli rejält rädd kan jag säga och fick flashbacks från min allra första kull där mamma Elsie bara fick ut två ungar och sen var det stopp trots att hon fortsatte krysta. Elsie överlevde inte kan jag väl tillägga... :-/


Till slut tog jag upp Gizelle för att känna lite och då gick fosterhinnan för ut kom en ljusgul slemmig vätska. Kände hur öppen hon var i samma veva och konstaterade att hon inte var så öppen i främre fogen som jag skulle ha velat. :-/ En kort stund efter fick hon rejäla värkar igen. Hon krystade och krystade och till slut såg jag hur ett foster putade ut, däremot verkade hon inte ritkigt veta vad hon skulle göra utan hon bara fortsatte krysta utan att dra fram ungen. Jag fick hjälpa till och dra fram den och snabbt ta bort hinnan från nosen. DÅ blev det fart på Gizelle och hon började tvätta frenetiskt på bebisen.


Och vilken bebis sen! En 137 grammare! En crested saffronhona som är hur fin som helst i typen, dock med dubbla rejäla öronveck. :-/ Är lite fundersam på om hon är satin också... Vi får väl se när hon har torkat... Men någon mer bebis verkar det inte komma utan det var bara den här bjässen!


Skumt om både Gizelle och Yalima bara får en bebis var! Det kan väl inte vara så vanligt och det borde ju inte ha något med hanen att göra heller (Lucky Me är ju pappa till båda kullarna) för det är väl antalet ägg som bestämmer hur många bebisar det blir?


Ja jisses... Vilken rysare! Inte undra på att Gizelle hade svårt att få ut den där klumpen!

Av S - 18 juli 2009 21:48

För en liten stund sedan började Gizelle få värkar. Hon verkar väldigt fundersam över vad det är som händer och sträcker på sig, kliar sig frenetiskt på bakbenen och magen och verkar inte alls fatta att det snart kommer bebisar. Vi väntar och ser...


På Yalima kände jag förresten ett riktigt sprattel i magen idag så nu börjar jag tro att den hårda klumpen som jag kände i magen faktiskt bara var huvudet på ett foster - ett stort sådant... Jag tror att hon bara har en enda unge som ligger på "tvären" i magen för hon ser knappt dräktig ut.

Av S - 17 juli 2009 21:05

Sådärja. Då har jag anmält till Järbo (vilket iofs bara innebar att jag själv skrev in mina djur i katalogprogrammet ;-) ) och betalat in anmälningsavgiften. Startfältet blev som följer:


  • Nikean Lucky Me, self buff, 47 mån, ras båda domarna. Behöver 1 cert för att bli champion (svensk och finsk på en gång då!).
  • Luneas Tosca, self saffron, 6 mån, ras båda domarna. Behöver 2 senior-cert för att bli champion.
  • Luneas Kokostopp, nonself saffron dalmatiner, 6 mån, pet båda domarna. Behöver 2 silverkort för att bli Guldpet.
  • Luneas Peach Melba, nonself beige/saffron, 2,5 mån, pet ena domaren.


Lilla Melba får följa med mest för miljöträningens skull, hon är ju bara en liten beeebis, därför ställer jag henne bara för en petdomare också. :-)

Av S - 17 juli 2009 20:38

Hrm... Gick igenom de grisar som jag funderar på att ställa på dubbelutställningen i Järbo den 15 augusti. Kom så till Kokostopp som är 5,5 månad nu och upptäckte att han är STOR! Han väger 1170 gram! Det är ju helt galet! :-p Syrran Tosca är inte lika stor (tack och lov!) utan väger mer normala 906 gram även om jag tycker att även det är ganska saftigt för en hona i hennes ålder. Kokostopp är hur osm helst inte alls fet utan bara välväxt och musklad med rejäla tassar. Ovanligt stora tassar har han nog faktiskt när jag tänker efter... Undrar vilken hans slutvikt blir. :-p

Av S - 16 juli 2009 20:01

Calaisa verkar ha accepterat livet som småbarnsmamma, och det med råge! En riktig kovändning jämfört med förra kullen, då var hon inte alls så här harmonisk. :-)


 



Av S - 16 juli 2009 18:34

Så har Petri dragit iväg till Luleå för att sedan åka vidare till familjens stuga i Finland. Han kommer inte tillbaka förrän nästa söndag. :-( Usch vad jag hatar avsked, klarar helt enkelt inte av det utan att gråta floder! Men nu känns det iaf bättre och det är ju faktiskt bra att vara ifrån varandra ibland även om det just nu känns helt onödigt. :-/ Efter att jag hade vinkat av Petri på tågstationen åkte jag och köpte Ben & Jerry-glass som jag kan tröstäta ikväll om det skulle bli för jobbigt. ;-) Ni som inte har testat B&J borde genast göra det! Det är en helt ny och fantastisk glassupplevelse kan jag lova! Otroligt krämig och med massa gottigt "gojs" i, finns i massa olika smaker och jag valde cookie dough idag. Så synd att glassen är så dyr bara.


Marsvinsbebisarna mår prima, de diar som de ska och blir ompysslade av både mamma och tant Madeira. :-) Honan stannar som sagt men båda hanarna kommer att bli till salu - helst till avel och utställning för de är riktigt fina båda två!


Nu ska jag ta och städa några burar och flytta ut Lucky Me från Gizelle och Yalima eftersom det börjar närma sig för iaf Gizelle, hon är på dygn 67 idag.



Av S - 14 juli 2009 21:49

Här kommer lite bilder på de nya bebisarna. Vägde dem när jag kom hem och de vägde 70, 87 och 94 gram - inte så bautastora som jag först tyckte alltså men helt okej vikter ändå.

 

 Fr vä: Lilla hanen, honan, stora hanen.


 

Den stora hanen (störst i kullen) är så himla fin! Väldigt lik pappa Lucky Me med sina stooora ögon och fina typ. :-)


 

Honan, som självklart stannar, är en liten kopia av Calaisa.Jättesöt och bilden gör henne inte riktigt rättvisa.


Den lilla hanen var jättesvår att fota och bilden gör honom inte alls rättvisa. Han är inte sådär långnäst i verkligheten utan har riktigt fin typ faktiskt. Och så kisar han ju på bilden tyvärr.


Nu blev jag sugen på att visa en self buffgrupp i höst... :-)

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16 17 18 19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards