En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg under juli 2009

Av S - 7 juli 2009 08:31

Jäklar vad jag slet igår! Direkt när jag kom hem började jag med burskåpet - limmade fast vaxduken, fixade hållare för vattenflaskorna, satte dit plexiglaset och fyllde burarna med spån. Sedan fick tre flockar flytta in.


Längst ner satte jag ihop Pannacotta och Tosca med Crepes och hennes döttrar (de hade ju redan hälsat på varandra natten innan ;-p). Faktiskt så gick det över förväntan! Det märks tydligt att det är Pannacotta som är högst i rang, därefter kommer Tosca och sedan Crepes och småtjejerna. Crepes har visat sig vara riktigt mesig och hon gjorde inte ett enda försök att mopsa sig mot varken Pannacotta eller Tosca. Pannacotta däremot är en riktig retsticka! Hon smyger sig på Crepes och lägger sig näranära, gärna samtidigt som hon buffar på och trycker in nosen i pälsen på stackars Crepes som inte vågar röra sig utan ligger blickstilla och bara piper. Och det märks tydligt att det inte är mys och gos som pannacotta är ute efter - nejdå, det är bara för att reta stackars Crepes som är livrädd för henne! Småtjejerna har fått sig ett och annat tjuvnyp men inget farligt alls så det går faktiskt riktigt bra!


I mittenburen fick Mirra, Elodie och Jolantha (till salu!) flytta in. De gick ju redan ihop sedan innan så det var inga konstigheter där. Inte heller med  översta våningen där Yalima, Gizelle och Lucky Me fick bo. Det var så kul att se hur de utforskade nya burarna. Nosade överallt, provknaprade lite på kanterna och plexiglaset, buffade med nosen lite här och där, testade vattenflaskorna för att till slut sätta sig och knapra hö. :-)


Förutom de större flockburarna monterade jag även en vitmålad Gorm-hylla med Dillinglådor i. Där kan två marsvin per låda bo. Dit fick Kokostopp + Banana Split, Jonah + Maple, Calaisa + Madeira och Musse + Lemon Curd flytta. En gallerbur blev det också eftersom Nonne går ensam just nu. När Maple och Jonah flyttar så småningom så får Nonne ta deras plats i lilla burskåpet och så åker gallerburen ut.


Men naturligtvis var det inte bara att flytta in lådorna - de måste ju städas ur, virkonas och fyllas med spån igen. Så igår städade jag och virkonade alltså 9 burar förutom jobbet med burskåpen... Och till det tillkom dammsugning av lägenheten efteråt eftersom det såg ut som en ladugård med hö och spån överallt. Gissa om jag var mör i kroppen efteråt? Fick som tur var lite ryggmassage av Petri sen. :-)


Ska fota marsvinsrummet och flockburarna när jag kommer hem från jobbet så att ni får se hur det blev.

Av S - 6 juli 2009 11:53

Igår sanerade jag hela marsvinsrummet med virkon och byggde ihop nya burskåpet samt målade det vitt. Har bara lite finputs kvar innan grisarna kan flytta in ikväll. Ska bli så skönt att kunna ha lite större flockar! :-) Grisarna bor just nu utplacerade lite här och där i lägenheten och det ser verkligen ut som ett zoo hemma...


Vaknade tidigt imorse av pip och skrik, gick upp och tittade vad som var på gång och upptäckte att Pannacotta hade hoppat ur sin och Toscas bur och sedan in till Crepes och hennes döttrar. Pannacotta såg så nöjd ut där hon satt under huset men stackars Crepes och småflickorna var mindre nöjda. :-p Pannacotta fick flytta tillbaka till sin bur och så flyttade jag Crepes och småhonornas bur till köket för att undvika fler påhälsningar.


För min del blev det ingen påhälsning av min lilla brorson i helgen, de skulle inte få komma hem från BB förrän idag först så jag får vänta ett tag till. Får se om det blir någon kväll i veckan eller till helgen.


I lördags var vi till Furuviks parken och strosade runt bland en massa roliga djur. Jag fastnade som vanligt vid getterna - en dag ska jag ha ett par afrikanska dvärggetter! De är ju hur söta, charmiga och snälla som helst! Dvärgsilkesaporna är ju också helt bedårande! Hade kunnat stå där i flera timmar och bara tittat på dem. :-)



Av S - 3 juli 2009 14:25

Äntligen fredag! Det är ju något speciellt med fredagar! Särskilt nu när jag jobbar mån-fre så känns fredagarna som något extra. En hel lång helg framför sig att göra bara vad man vill. :-) Synd bara på det stundande kallare vädret. :-/  


Grisarna har nu fått första Stronghold-dosen och i helgen tänkte jag sanera marsvinsrummet och förhoppningsvis bygga nya burskåpet. Måste bara införskaffa ett bakstycke och något att fästa plexiglaset med. Om det blir dåligt väder så känns det ju också mer okej att vara inomhus och snickra. :-)


Igår var jag och Petri och åt på Berggrenska, helt okej mat men jag har ätit godare. Det var iaf himla härligt väder och trevligt sällskap. ;-) Sen tog vi en promenad genom stan och avslutade kvällen framför tvn, en rätt skön torsdag kväll med andra ord! Ikväll vet jag inte vad som händer, lite handlande inför helgen i form av godsaker kanske. Jag är grymt sugen på choklad just nu! 


Till sist är jag lite avis på alla som ska på SM i helgen. Hade ju hemskt gärna åkt jag också, men men... Det kommer fler tillfällen. Tur i oturen att jag inte hade anmält iaf nu när den här ringorm/sellnickhistorien ändå hade gjort så att jag inte hade kunnat åka. Hoppas att alla ni lyckliga som ska åka får det roligt och att det går bra för era grisar! Lycka till!

Av S - 3 juli 2009 13:54

Jag har fortfarande tre grisar till salu!


  • Luneas Pannacotta

 


Crested saffron dalmatiner, hona, född 070918. En otroligt trevlig och mysig hona som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Hon är stor och stadig och skulle nog gärna vilja visa upp sig i petclass. :-) Hon har haft två kullar hos mig men nu vill jag att hon får gå i pension från avel.


  • Luneas Jolantha


Self saffron, hona, född 090330. E: SCh Luneas Yalero, U: SCh Luneas Calaisa. En söt och väldigt trevlig liten hona som är mycket nyfiken och ofta står med nosen i vädret eller tassarna på burkanten när det vankas mat. Passar till avel, utställning och kel men är dock aningen ljus i färgen och har något små ögon.


  • Luneas Banana Split

Crested buff dalmatiner, hane, född 090526. En jättecharmig liten kille med häftig teckning! Tyvärr har han katarakt på ena ögat vilket troligen kommer att göra honom blind på det ögat. Trots sin ögonskada är han pigg och glad och popcornhoppar gärna runt med sin burkompis. :-)


Maila sophie@luneas.se vid intresse! Fler bilder kan skickas om så önskas.

Av S - 3 juli 2009 13:46

Igår förmiddag blev jag faster och gudmor till en liten Jonas. :-) Superbra kämpat och ett stort grattis till mamma Pernilla och pappa Kim! Hoppas att ni får komma hem snart så att vi kan komma och inspektera underverket. :-)


Idag ska visst vara sista dagen med värme den närmsta tiden. I helgen blir det regn och kallare igen. Tråkigt! :-( Hade jag bara fått en solhelg till så hade jag lyckats jobba upp en riktigt snygg bränna men nu är den bara halvdan. :-p

Av S - 1 juli 2009 09:21

Nu har jag fått stronghold utskrivet av veterinären, ska behandla första gången ikväll tänkte jag. Hade även med mig lilla Banana Split till veterinären eftersom han har varit grumlig i ena ögat ett tag nu. Jag har haft bebisar med lite vitt i ögat tidigare men det har alltid vuxit bort efter ett tag. På banan Split däremot har det bara blivit värre och nu är hela pupillen vitgrunlig. Tyvärr visade det sig vara katarakt och han kommer att förbli blind på det ögat resten av livet. I dagsläget är det inget han lider ett dugg av men man vet förstås inte hur det blir i framtiden. Någon med erfarenhet av katarakt på ett så ungt marsvin? Han är ju bara 5 veckor. Banana Split var ju redan tingad och hade flyttat tills in nya ägare trots ögonskadan men samma dag som jag tog honom till veterinären så fick jag tyvärr återbud på honom pga diverse orsaker. :-/ Så nu är lillkillen till salu igen även om jag tror att det är väldigt svårt, om inte omöjligt, att sälja ett "defekt" marsvin. Tyvärr gör ju katarakten att han inte kan ställas ut i petclass, men en väldigt söt och go gris är han iaf!


Jag satte iaf ihop Banana Split med Kokostopp igår. Eftersom jag misstänker att Banana Split kommer att bli kvar hos mig pga ögat så tänkte jag att det vore väl en bra idé om han och Kokos kunde bo tillsammans. Koskostopp är ju också "bara" en kelgris som inte ska avlas på inom den närmsta tiden iaf så om pojkarna kan husera tillsammans vore ju det vädligt bra. Kokos bodde ju ett kort tag med Jonah och Maple men det gick helt enkelt för hett till och Jonah och Kokos började småbråka emellanåt så jag vågade inte riskera skador utan flyttade ut Kokos. Jonah och Maple flyttar ju snart tillsammans till ett nytt hem och de två fungerar jättebra ihop. Hur osm helst så funkar det jättebra med Kokostopp och Banana Split, Kokos blev så himla glad över en kompis och han är så snäll mot lillkillen som får hänga över honom om han vill utan att Kokos protesterar. :-)


Just nu väntar jag på samtal från mamma eller lillebror - det är nämligen bebis på gång! Jag ska bli faster precis när som helst! Vattnet gick sent igår kväll och nu vet jag inte hur det har gått. Jag är ju så nyfiken! Jag hoppas att allting går bra för Kim och Pernilla! Häromdagen blev jag även tillfrågad om jag ville bli gudmor till bebisen - vilken ära! :-)

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16 17 18 19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards