En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg under augusti 2007

Av S - 8 augusti 2007 10:25

...eller nåt. Det är visst inte meningen att det ska födas levande bebisar hos mig.


Igår fick Quilla sin kull men bara en unge överlevde förlossningen och han väger bara 51g så det är mycket tveksamt om han kommer att klara sig ens. Och det värsta av allt är att Quilla kanske hade haft fem levande ungar om jag bara hade hållt mig hemma igår kväll. :( Vi åkte iväg en sväng mellan 16-20.30 och när vi kom hem hittade jag Quilla helt uttröttad med ett foster som hon inte hade lyckats krysta ut. Istället för att nosen kom först så låg ungen med ena örat före så jag fick dra ut den i örat. Givetvis var den stendöd. Då hade hon redan fött två ungar innan, en död och en levande som redan var torr (alltså hade nog ungen som satt fast suttit där ett bra tag...). Quilla var sen helt slut, orkade inte krysta utan la sig ner sirekt men jag kunde känna att det var två ungar kvar. Efter mycket masserande och lite väntan så syntes huvudet på bebis nummer fyra och jag kunde lirka ut den med lillfingernagelnkrokade om ungens framtänder. Död den också. Efter ytterligare ett tag lyckades Quilla få ut bebis fem själv men jag fick knipsa navelsträng och plocka bort den, hon orkade inte göra något. Försökte få i Quilla lite persilja men hon var alldeles för trött för att orka äta så jag lämnade henne i fred. Imorse satt hon faktiskt med den levande lilla bebisen (en crestad saffronhane med liiite vitt i cresten) hos sig och hon har nu ätit både gurka och broccoli så det finns nog hopp för Quilla och det är iaf huvudsaken. Men nog börjar jag fundera på om dte verkligen är värt att riskera honornas liv på dte här sättet, särskilt eftersom nästan alla de senaste kullarna har gått åt skogen. :(


Natten har f.ö varit helt kaosartad. Igår när vi kom hem så var det total kalabalik i burarna, jag vet inte om det var Quillas förlossning som satte igång det men systrarna Betty och Eliza var fullständigt panikslagna, Eliza så panikslagen att hon hade flygit ur buren och brytit framtänderna. Betty bara satt och skrek rakt ut och var nära att flyga ur hon med så fort jag kom i närheten av buren så jag bytte plats bland burarna och placeradede skräckslagna tjejerna längst ner utan någon fallrisk. Yalima som bor med Quilla var också livrädd (men av mer förståeliga skäl då kanske, hennes burkompis hade ju haft det jättetufft) och sprang i panik. Vaknade till inatt och gick up för att kolla Quilla och då satt dte bara ett marsvin i Bettys och Elizas bur... Betty var på rymmen. Och i marsvinsrummet fanns hon ingenstans. Kollade i vårt sovrum och där satt hon under en pall och såg oskyldig ut. :p Stoppade in det skräcklagna djuret igen och gick för att sova. Vaknade ett antal gånger av Bettys hjärtskärande skrik för ingenting (såg hon spöken tro!?). Var upp igen på morgonen för det lät så kontigt inifrån marsvinsrummet. Någon kurrade och uppvaktade som besatt och jag har ingen som borde göra det just nu. Då visar det sig att Quillas lilla kompis Yalima på något sätt har hoppat/ramlat ut ur buren (måste börja fundera på en lösning med burgaller för det här är tredje grisen som flyger på kort tid) och antingen hamnat eller själv hoppat in i buren som står snett under hennes där Melchior och Madeira (som f.ö är Yalimas mor) går. Melchior var i sitt esse och Madeira verkade inte bry sig alls om nykomlingen som flyttat in... Ingen skada hade iaf skett vad jag kunde se.


Så det blev en väldigt ryckig sömn inatt. Tur att jag jobbar kväll och hade sovmorgon. Stackars Petri tog också sovmorgon och åkte senare till jobbet.


Nu ska jag försökte hinna med något innan jag sticker till jobbet. Måste trimma marsvin och helst hinna bada Nalle Puh också. 

Av S - 6 augusti 2007 12:16

Slänger iväg ett snabbinlägg innan jag måste cykla ivär till jobbet. Jobbar 13-20 idag. har ändå hunnit få en dle gjort idag, tvättat lite, diskat, plockat undan, städat några burar och trimmat marsvin inför helgens utställning.


Quilla är nu inne på dygn 66 så det är snart dags för henne. Magen har sjunkit och hon har börjat öppna sig så det kan komma när som helst nu. Så spännande!! Jag har börjat fundera på hur jag ska pussla ihop grisarna efter helgen när Eliza flyttar och Natasha kommer hem. Dessutom kommer Quillas kullbror Quincy på besök för att göra bebisar med Leonora. Så då måste jag klura på ny kompis åt Undine, hon är fortfarande inte i form att paras igen. Vet inte om hon har något fel för jag tycker att hon ser så tanig ut, smal i fram och stor över magen. Visste jag inte bättre så skulle jag kunna tro att hon är dräktig. Kan hon ha fått någon magåkomma? Tumör i magen? Fast jag känner inga knölar, det känns bara "luftigt" eller hur man ska säga. Vet inte riktigt hur jag ska göra med henne...


Och äntligen har det blivit fint väder. Häääärligt! Helgen var riktigt lyckad med båttur, bad och sol och grillning. Igår eftermiddag åkte jag och Petri till ett bad utanför Gävle och jäste i några timmar. Så himla skönt. Trist att man måste jobba nu när det är fint väder bara...

Av S - 4 augusti 2007 09:41

Idag fyller Petri år! Grattis grattis mitt hjärta! :)


Nu surrar han i telefon med sin syrra men innan dess öppnade han paketen från mig och verkade mycket nöjd. Som ett barn på julafton kan man säga. Nu sitter den nya radiostyrda helikoptern på laddning så jag misstänker att det blir en del leka med den sen. ;) Kissarna kommer säkert att vara myyycket nyfikna också. Häromkvällen fångade de sitt första byte (med lite hjälp av matte och husse). En gigantisk nattfjäril! Båda två följde den intensivt med blicken och försökte fånga när den flög men det var lite svårt eftersom den ofta flög utom räckhåll. Till slut fick de iaf in en fullträff och nattfjärilen föll. Daisy gick sen runt en stund med den i munnen stolt som en tupp innan hon knaprade i sig den. *uäck* Vi köpte en jättesöt barnbok igår, var bara tvungen för den handlar ju om våra kissar. ;) "Misse med de blå ögonen" av Egon Mathiesen. Helt klockrena illustrationer!

 


Nu är det dags för frukost och påklädning, sen ska vi packa lite för att sticka iväg till Storvik där vi ska spendera kvällen men innan dess åker vi ut i Petris kompisars båt, får hoppas på bra väder bara. Just nu är det lite väl disigt och mulet ute. 


Ha en skön lördag allihop! 

Av S - 2 augusti 2007 15:35

Fy fan för migrän! Har legat däckad hela dagen i denna fruktansvärda åkomma. Tyvärr börjar jag få dessa attacker oftare och oftare. I hela mitt vuxna liv har jag haft huvuvärk med jämna mellanrum men de senaste åren har det utvecklat sig till migrän som håller i sig i upp till två dygn istället. Inte kul alls, det enda jag kan göra är att knapra smärtstillande piller och sova bort dagen... :/ Lyckades iaf ta mig ut och köpa receptfri migränmedicin (de vanliga huvudvärkstabeltterna hjälper knappt) så nu känns det bättre.


Vid femtiden så dyker mamma och Becke upp för att gratulera Petri som ju fyller år på lördag. Jag försökte förklara att varken Petri eller jag förväntar oss någon uppvaktning alls av dem men se det gick inte fram. "Vi köper ju presenter till Beckes döttrars respektive så det är klart att Petri ska ha då också". Jaja, de får väl hållas då. ;) Lite kul är att Becke som i vanliga fall alltid visar upp sin tuffa och macho sida, nu verkar ha blivit totalt charmad av kissarna. Jag misstänker att det är mycket pga dem som de absolut skulle komma och hälsa på... ;) Jag hörde minsann igår när jag pratade med mamma på telefon hur Becke jollrade i bakgrunden: "Hur är det med moffas små kissar då?" Tsss...

Av S - 1 augusti 2007 13:19

Sitter här med en alldeles nygjord iskall smoothie gjord på frysta hallon, blåbär och jordgubbar, banan och vaniljyoghurt. Mums! så gott! Perfekt som lätt lunch. :) Och så är det nyttigt också. Kissekatterna studsar runt mina fötter och har så mycket bus i kroppen att de inte vet vad de ska ta sig till. ;)


Har precis kommit hem från en runda på stan. Petri fyller år på lördag så en present måste införskaffas. Vad det blev vågar jag inte avslöja här, vet inte om han läser. Passade på att växla tillbaka våra euros också till svenska kronor så nu blev man lite rikare igen. :) F.ö så är denna månad en riktig mardröm vad gäller pengar för min del. :/ Jobbade så lite i juni så lönen blev mycket mindre än vad jag brukar få så det blev inte många kronor kvar när räkningarna var betalda. :( Men det ska väl gå på något sätt. Får snåla helt enkelt. Vilket är fruktansvärt tråkigt, särskilt när man går runt på stan och ser alla fina saker man vill ha. Gardiner, påslakanset, tallrikar, kläder, tidningar och böcker, inredningssaker... *suck* Nåja, nån gång ska väl jag också bli rik förhoppningsvis.


Ska strax ta itu med mastodontdisken i köket och sen trimma marsvin och dammsuga lägenheten. Nu när jag flyttade Eliza från ras till pet så blev dte plötsligt en mindre att trimma. Skönt... Ska väl vara en duktig hemmafru och laga mat tills Petri kommer hem också. ;) Tror att det får bli köttfärsbiffar med kokt potatis och champinjonsås idag. Gott!






Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards