En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg under september 2007

Av S - 11 september 2007 17:10

Nu har Nalle Puh vandrat över regnbågsbron och slipper ha ont mer. Han fick spendera sina sista dagar tillsammans med två honor (Leonora och Undine som redan är dräktiga med annan hane) så jag tror att han fick ett lyckligt slut på livet.


Det här känns verkligen otroligt tråkigt, jobbigt, ledsamt och för jävligt men vad ska man göra..? Det värsta är nästan att jag tänker på alla stackars satiner runtom i landet som kanske lider i det tysta utan att deras ägare ser de tidiga symptomen på deras sjukdom. Visst, förhoppningsvis finns det friska satiner också men de är nog väldigt ovanliga.


Nu har jag varit med om det här så pass många gånger att jag direkt ser de allra första små symptomen på OD och i framtiden kommer jag att ta bort dessa marsvin direkt, även fast de kanske kan leva i månader till innan det blir riktigt akut. Men vad är meningen med att dra ut på lidandet? Hur ska man avgöra när djuret lider så mycket att det är dags att avsluta dess liv? Jag har ändrat min uppfattning i den här frågan ska jag erkänna. Nu skulle jag aldrig vänta med avlivning om jag så såg det allra minsta symptomet på OD men för några år sedan tänkte jag inte så. Min älskade pethona Stjärnstoff levde tills hon var nästan 4 år och då hade hon haft OD sedan strax före 2 års ålder. I Stjärnstoffs fall gick förloppet iofs långsamt och hon blev mycket sakta sämre, men ändå - hon blev s ä m r e. Idag hade jag låtit henne få somna in på en gång för även om jag är jätteglad för de extra åren vi fick tillsammans så kan jag inte garantera att hon inte led något under sina sista två år.


Egentligen skulle jag vilja blunda för de här symptomen (som andra gör!?) och låtsas som ingenting så att jag fick ha kvar mina älskade grisar mycket längre, men hur ska jag kunna göra det när jag ser deras lidande och vet vad som händer i deras kroppar? Skelett som vittrar sönder och smärta för varje steg de tar. Nej, det är mitt ansvar som djurägare att se till att de slipper det, att de istället får avsluta sina dagar som pigga, friska grisar utan smärta.


Sov gott Nalle Puh! Jag hoppas att du får springa på evigt gröna ängar nu tillsammans med alla andra älskade och saknade grisar. Vi ses igen en dag.

Av S - 10 september 2007 16:57

Så var en hektisk helg över. Utställning i valbo på lördagen med mycket trevliga resultat för min del. :) Yalima fick 88p, cert och blev BIR-Rjr och Betty fick hela 91p, silverkort och blev BIS pet 2! :D Extra kul var att tre av fem BIS-petplaceringar tillföll Luneas-pettar. Man kanske skulle sadla om och satsa enbart på petuppfödning... ;) Dock är bara Betty ägd av mig så jag ska absolut inte ta åt mig hela äran. Söta satincrestade Luneas Fenja, ägd av Åsa blev BIS pet 5, supercharmiga Luneas Stråla (som tog sitt tredje silverkort på raken och numer kan titulera sig Guldpet!), ägd av matilda, var i samma klass som Betty och hamnade på samma poäng men blev tvåa och alltså ändå upplockad till finalen och knep en BIS pet 3-placering. Verkligen jättekul! Stråla är så fantastiskt söt att jag har svårt att förstå nu varför jag sålde henne. Världens charmigaste gris som pussas hela tiden. :) Men så fick hon också HP för pussigast!


Med hem följde teddyhanen Malaxis Sahara Tan och tanken var att han skulle sättas ihop med Betty på en gång. Så blev dock inte fallet. Eller tja, några minuter satt de ju iofs ihop. :p Sedan rök de ihop rejält med tandhackande och pälstussar som yrde. Jag, min idiot, gick emellan med bara händerna vilket resulterade i ett rejält bett mellan lillfingret och ringfingret... Blodet sprutade och det gjorde rejält ONT! Det blev ett djupt hål rakt ner med en liten hudflärp som täckte för öppningen. Lillfingret svullnade upp och det gick inte att röra på utan att det gjorde fruktansvärt ont. Så igår kväll åkte vi in till familjeläkarjouren för att kolla upp det. Stelkrampsspruta har jag sedanskoltiden och den räcker tydligen i 30 år nuförtiden så det var lugnt. Däremot skulle jag hålla koll på det och om det blev värre eller om svullnaden inte gick tillbaka snart så skulle jag kontakta min hälsocentral. Vi får väl se om det går över av sig självt eller om jag behöver antibiotika. handikappad är jag iaf och måste ha en påse på handen när jag duschar. Enda fördelen är väl att jag slipper diska den närmsta tiden... ;p


Har beställt tid åt Nalle Puh nu. Imorgon kl 16.30 är det dags för honom att somna in. Så sorgligt att man vill gråta. :( 

Av S - 7 september 2007 14:52

Har nu haft alla grisar som ska ställas imorgon uppe och kollat igenom dem ordentligt. Betty och Yalima är i kanonform och det ska bli jättespännande att ställa dem. Men Nalle Puh... Nej... Jag har den senaste tiden sett små, små tecken på OD hos honom och nu är jag helt säker. :( Han är liksom "smal" över bäckenet och rumpan och han reagerade när jag försökte ställa upp honom på plattan dvs "slätar ut" ryggen/rumpan, det gillade han inte utan pep till och kurade ihop sig i sin vanliga sittställning direkt. Har iakttagit honom i buren en lång stund nu och visst tar han små kaninskutt emellanåt när han går. Typiska tecken på OD. 


Så det är bara att inse fakta och göra det enda rätta dvs låta honom få somna in så fort som möjligt så att det inte hinner utveckla sig längre. Jättejättetråkigt för Nalle Puh är en mycket fin och trevlig hane som nyligen blev SCh. Men vad hjälper det. :(


Har nu iaf bestämt mig för att avverka satinaveln. Det är inte kul att behöva avliva sina älskade husdjur vid så ung ålder. Mina två andar satiner - Ellen och Undine visar inga tecken på OD än så länge. Ellen är över två år nu och Undine är en månad yngre än Nalle Puh. Vi får väl se hur länge de klarar sig... :( Båda är dräktiga nu, Ellen ska ju ha om bara knappt två veckor - jag får väl hoppas på icke-satiner där men sist fick hon ju en satin... Undine är dräktig med Quincy som förhoppningsvis inte är satinbärare.


Usch vad det här är sorgligt. :( Mina vackra glänsande satiner! 

Av S - 7 september 2007 14:07

Är hemma efter dagens redovisning och påbörjan på nästa projekt. Redovisningen gick bra och det känns som om vi har läget under kontroll inför nästa rapport som ska skrivas. Nu ska jag ta itu med  marsvinsbadande och trimma lite också. Peta öron och fila tassar på Betty som ska ställas i pet. Quincys matte (Anki) träffar jag ju redan ikväll så han fick bada igår och följer med ikväll så att han får åka hem redan nu. Känns bra att få det avklarat så man slipper tänka på dte mitt ir öran imorgon på utställningen.


När Petri kommer hem vid fem så ska vi till Granngården och köpa spån. Blir nog även en tur till affären för att hämta ut vår nya soffklädsel! Posten-avin kom idag! Wehee! :)


Vi ses imorrn alla som ska till valbo! 

Av S - 6 september 2007 22:21

Nehepp, det bidde ingen kör idag. När jag kom till rätt sal så var det en lapp på dörren där det stod att kören var på tisdagar... :p Kul kul, så jag stannade kvar på skolan hela dagen i onödan, nästan iaf. Lite matte fick jag ju iaf räknat. Tänker gå dit på tisdag iaf om jag inte har någon lektion just då.


Har bakat äppelsmulpaj ikväll och precis avnjutit en bit med vaniljsås. Mums! Kissarna smaskar på "bullar i gelé - lax och tonfisk". Yummie! ;p Och grisarna äter vitkål och röd paprika. :) Frid och fröjd i familjen E/A.


Nu är det dags för sängen. Börjar kl 8.15 imorrn och min klass har redovisningar av våra arbeten hela förmiddagen, sen är det dags att börja med lite research inför nästa projekt som ska handla om växthuseffekten. Kl 19 ska jag möta upp Anki vid utställningslokalen och någonstans däremellan eller efteråt ska jag bada marsvin och förbereda transporter, packa utställningsväskan och så kanske hinna trimma lite också. Håhåjaja. 


Natti natti på er! 

Av S - 6 september 2007 16:04

Sitter än en gång på skolan och bloggar. Har varit här sedan kl 9 imorse. Vi har fixat det sista med vår rapport och presentation och sen har jag pluggat matte i ett par timmar. Jag hade ju lika gärna kunnat räkna matte hemma men nu är det så att jag ska gå på kör. :) Kl 16.30 ska det dra igång och jag tänkte gå dit och kolla in läget iaf. Sjöng i skolkören på gymnasiet och tyckte att det var skitkul så nu tänkte jag ta upp gamla takter igen. :) Kanske man kan träffa lite trevligt folk också och göra sig lite nya bekantskaper - och det behövs här i Gävle!


Och så kan jag meddela att jag för mors, fars och Petris skull har bokat tid hos min husläkare för koll av min huvudvärk (migrän?). Ska dit den 15 oktober men om jag skulle få ett anfall igen så skulle jag höra av mig och få en akuttid så att jag får komma dit på en gång. Så! Nu blir ni väl nöjda? ;p


I helgen är det så dags för utställning igen. Och på hemmaplan dessutom så jag har bara 10 minuters resa dit. :) Trevligt trevligt. Ska även dit imorgon kväll och hjälpa Anki att ställa iordning litegrann. Badade Nalle Puh igår och ska bada tre grisar imorgon - Betty och Yalima som ska ställas ut samt Quincy som flyttar hem igen. Sen får jag som sagt hem en teddyhane till Betty - ska bli kul med lite annan färg och pälsstruktur i burarna. ;)

Av S - 5 september 2007 08:43

Var tvungen att åka hem igår från skolan pga huvudvärk. Hade så jäkla ont i huvudet och jag kände att det var värre på gång så det var tur att jag åkte hem när jag gjorde. Låg däckad hela eftermiddagen och kvällen. Att man kan bli så utslagen av huvudvärk! Nu är jag iofs lite fundersam på om det verkligen bara var migrän för jag spydde två gånger och mådde verkligen pyton, svettades och frös om vartannat och visste inte hur jag skulle överleva kvällen. :/ Kan det ha varit kebaben jag åt till lunch? Framåt 22-tiden blrjade jag bli mig själv igen och lyckades peta i mig en halv gurka och ett halvt äpple. Tänk att gurka är alltid det enda jag kan tänka mig att äta när jag mår illa!


Söta Petri cyklade till Apoteket och köpte diclofenac, vilket faktiskt hjälpte lite men bara lite (förmodligen för att jag hann spy upp det innan det hann tas upp helt av kroppen...). Han var riktigt orolig för mig ett tag och såg väldigt lättad ut när jag började vakna till liv på kvällen. "Hon är tillbaka!". ;)


Vaknade utvilad och utan huvudvärk idag - så skönt! Usch, hoppas verkligen att det dröjer innan migränen slår till igen. Men tyvärr har det blivit oftare och oftare på sistone.


Idag är det POP-kurs som gäller kl 11-15. Jag blev hyffsat klar med min del av rapporten som ska redovisas på fredag, imorrn ska vi träffas i gruppen igen och gå igenom och sätta ihop allt. Hoppas det blir bra... Väldigt dåligt bara att vi inte har fått någon som helst handledning i detta, inga klara instruktioner över huvud taget. :/



Av S - 4 september 2007 10:17

Sitter just nu i skolan och bloggar. Åkte hit till kl 08.15 eftersom det stod att vi skulle ha extra handledning idag och jag förmodade (liksom många andra visade det sig) att vi skulle få lite extra handledning till den här rapporten som vi ska skriva och presentera på fredag. Men icke då... Istället var dte extra handledning i datoranvändande... Något som jag inte direkt tycker att jag behöver... Så nu har jag suttit och knåpat på min del av arbetet till på fredag istället. Det är mycket luddiga instruktioner så det är svårt att veta hur man ska lägga upp det. :/


Jag cyklade iaf hit idag på min sprillans nya Sjösala Elvira. :) Hon är sååå fin! Pärlemorvit damcykel med rejäl sadel och högt styre. En riktigt pålitlig sak och ett ritkigt kap. 2995:- kostade hon vilket var en tusenlapp mindre än ordinarie pris. :) Hösten är nog rätta tiden att köpa cykel på tror jag.

Hoppas nu bara att hon får vara ifred och att ingen snor henne eller är elak mot hennes vita lack. ;p 


Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7
8
9
10 11
12
13
14 15
16
17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards