En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg den 11 september 2007

Av S - 11 september 2007 17:10

Nu har Nalle Puh vandrat över regnbågsbron och slipper ha ont mer. Han fick spendera sina sista dagar tillsammans med två honor (Leonora och Undine som redan är dräktiga med annan hane) så jag tror att han fick ett lyckligt slut på livet.


Det här känns verkligen otroligt tråkigt, jobbigt, ledsamt och för jävligt men vad ska man göra..? Det värsta är nästan att jag tänker på alla stackars satiner runtom i landet som kanske lider i det tysta utan att deras ägare ser de tidiga symptomen på deras sjukdom. Visst, förhoppningsvis finns det friska satiner också men de är nog väldigt ovanliga.


Nu har jag varit med om det här så pass många gånger att jag direkt ser de allra första små symptomen på OD och i framtiden kommer jag att ta bort dessa marsvin direkt, även fast de kanske kan leva i månader till innan det blir riktigt akut. Men vad är meningen med att dra ut på lidandet? Hur ska man avgöra när djuret lider så mycket att det är dags att avsluta dess liv? Jag har ändrat min uppfattning i den här frågan ska jag erkänna. Nu skulle jag aldrig vänta med avlivning om jag så såg det allra minsta symptomet på OD men för några år sedan tänkte jag inte så. Min älskade pethona Stjärnstoff levde tills hon var nästan 4 år och då hade hon haft OD sedan strax före 2 års ålder. I Stjärnstoffs fall gick förloppet iofs långsamt och hon blev mycket sakta sämre, men ändå - hon blev s ä m r e. Idag hade jag låtit henne få somna in på en gång för även om jag är jätteglad för de extra åren vi fick tillsammans så kan jag inte garantera att hon inte led något under sina sista två år.


Egentligen skulle jag vilja blunda för de här symptomen (som andra gör!?) och låtsas som ingenting så att jag fick ha kvar mina älskade grisar mycket längre, men hur ska jag kunna göra det när jag ser deras lidande och vet vad som händer i deras kroppar? Skelett som vittrar sönder och smärta för varje steg de tar. Nej, det är mitt ansvar som djurägare att se till att de slipper det, att de istället får avsluta sina dagar som pigga, friska grisar utan smärta.


Sov gott Nalle Puh! Jag hoppas att du får springa på evigt gröna ängar nu tillsammans med alla andra älskade och saknade grisar. Vi ses igen en dag.

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7
8
9
10 11
12
13
14 15
16
17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards