En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg under februari 2010

Av S - 7 februari 2010 20:08

Har precis ägnat den senaste 1,5 timmen till att titta på en gammal videofilm inspelad 1999 när jag och kompis M var på Kreta. :-) Det är alltså snart 11 år sedan! Helt sjukt hur fort tiden går, fast jag måste erkänna att jag är mig ganska lik ändå och det höll även Petri med om. Väldigt kul att se och ha kvar iaf! Vi ska försöka få över den till dvdskiva men jag har ingen aning om hur man gör... Någon som vet hur man konverterar ett VHS-band till en dvd-skiva?


Igår var vi till Valbo och strosade runt lite, efter ett tag blev vi hungriga så vi bestämde oss för att käka någon lunch. Efter att ha ratat ett ställa gick vi vidare till nästa och gissa vem som dyker upp från ingenstans när vi står där och väljer mat? Jo mamma! Gissa om jag blev förvånad! Mamma bor ju liksom i Uppsala, 11 mil bort! Hon var där på en dagsutflykt med jobbet. Hur stor är chansen att vi också skulle befinna oss i Valbo just då och att vi skulle gå till just samma café vid exakt samma tidpunkt på dagen? Ibland är det nästan läskigt med såna sammanträffanden!


Imorgon kommer Smoothie och Semifreddo tillbaka igen, det har dragit ut på tiden men nu ska alltså killarna äntligen komma hem igen. Min förhoppning är att det ska gå att sätta ihop dem med Kokostopp men det är inte alls säkert att det funkar... Kokostopp är jättesnäll och småkillarna är visserligen inte så gamla men de var rätt stora kroppsmässigt när de flyttade så jag misstänker att de har fortsatt att växa sedan dess. Nåja, vi får väl se hur dem ser ut när de dyker upp imorrn. Hur som helst är de till salu igen och vill gärna komma till ett nytt, mysigt hem där de kan få mycket uppmärksamhet och gos!

Av S - 5 februari 2010 16:36

Lilla Odelia som är till salu!


 

Av S - 5 februari 2010 16:35

Chippen och Leanna!


   

Av S - 5 februari 2010 08:10

Kul att ni svarar på min fråga ang vitkål!


Men Anders - det finns inget som mina grisar tycker mindre om än vitkål. Banan verkar smaka som rena marängsvissen för dem så det hjälper inte alls för att få dem att äta vitkål. :-p


Ni andra då vars marsvin gillar vitkål - ger ni det varje dag eller bara ibland? Mina får ju vitkål + morötter varje dag så det är iofs inte så konstigt om de ledsnar på det. Vem skulle vilja äta spagetti och köttfärssås sju dagar i veckan liksom..? Men då borde ju även morötterna ratas och det gör de inte utan de brukar slinka ner antingen först eller efter den andra grönsaken/frukten som serveras. Det är inte så att vitkålen ratas helt men det är alltid den som är kvar sist, ibland får jag t.o.m plocka bort kvarbliven vitkål dagen efter så det är ju verkligen ingen storfavorit hos mina grisar.


Av S - 4 februari 2010 20:59

Nu har Chippen installerats här hemma, det gick jättebra att sätta ihop honom och Leanna. Chippen blev förstås superglad över sällskapet men var inte överdrivet hanig och på utan lämnade Leanna ifred rätt fort och nu är de bara goda vänner i buren, inget kurrande från Chippens sida alls. :-) Hoppas bara att han fattar vad han ska göra sen när Leanna brunstar. Hur som helst så tror jag att det kan bli riktigt söta bebisar mellan de två, ska fota imorgon så att ni får se kärleksparet. :-) Chippen är f.ö väldigt trevlig och social också! Hängde direkt på resten av grisarna när det var matdags och stod och väntade på mat när jag öppnade burluckan (han och Leanna bor i en gallerbur). Han tog mat direkt ur handen och verkar över huvudtaget vara en väldigt okomplicerad och rolig gris. :-) Just ja - den intressanta iakttagelsen (förmodligen bara intressant för marsvinsintresserade ska väl tilläggas... ;-p) var att Chippen kastade sig på vitkålen och började knapra frenetiskt! Vitkål är nämligen det som mina egna grisar ALLTID ger sig på sist av allt när det inte finns något annat att äta typ (nåja, ibland kan små bebisar föredra vitkål framför andra grönsaker men det är oftast bara precis när de är nyfödda och inte har förstått andra grönsakers tjusning). ;-) Hur kan det här komma sig? Har du någon ledtråd Emilie? Brukar Chippen få vitkål sällan eller ofta eller aldrig? Förutom vitkål serverades idag morötter och galiamelon och ALLA andra grisar kastade sig förstås på melonen. :-)


Gillar era marsvin vitkål?

Av S - 4 februari 2010 08:03

Jag vet varken ut eller in med Krokas. :-( Emellanåt märks hans urinstenar inte alls medan han rätt som det är piper så hjärtskärande när han ska kissa. :-/ Igår var han ute på golvet och sprang i en timme ungefär och det var full fart hela tiden. Jag börjar fundera på om han extrema hanighet kan ha ngt med utvecklandet av stenar att göra? Vad jag har läst är oxalatstenar betydligt vanligare på hanhundar än på tikar, kanske är det samma sak för marsvin och att Krokas, eftersom han är så extremt hanig, har ännu större risk för att drabbas? Långsökt kanske, jag vet, men jag försöker bara hitta en förklaring... :-/


Grisarna som bor i bokhylleburen verkar iaf trivas med tillvaron. Flocken funkar jättebra nu. En sak som jag har glömt skriva om är att Gizelles lille son Odion har ett pälsriktningsfel i form av en liten solfjäder på höften. Jättesött men inte så värst önskvärt i ras. ;-) Han är hur som helst redan tingad och flyttar till Emilie här i Gävle så fort han är leveransklar. Han ska bli kompis med Chippen som också kommer från mig (född i en petkull, bror till min Crepes). Chippens gamla burkompis dog tyvärr nyligen så han behöver en ny kompis. Jag ska hämta hem Chippen när som helst nu (kanske blir idag) så ska han få gå med Leanna tills Odion är leveransklar. :-) Jag har ju velat fram och tillbaka ang Leanna pga hennes öronveck. Hon är ju fantastiskt söt och mysig men pga öronvecken har jag inte velat rasavla på henne. MEN så kom jag på att hon ju faktiskt kan få starta upp en petlinje hos mig igen, jag ha ju ingen pettis kvar att avla på. Och nu när Chippen (nonself saffronagouti/buff, pe-bärare) kunde ställa upp så får jag ju t.o.m tillbaka min gamla petlinje! :-)


Idag är det stenhårt plugg som gäller fram till kl 17 då pappa ev kommer på besök, det beror lite på vädret. Har två "assignments" som ska skrivas klart, en med deadline på söndag och en på måndag. Skulle helst hinna klart före helgen för jag tycker att man ska få vara ledig när det är helg... Så nu ska jag lägga på en rem!

Av S - 2 februari 2010 15:46

Nu är jag och Krokas hemma igen från veterinären men tyvärr ser det mörkt ut för lilla gubben. :-( Han blev röntgad och skötte sig exemplariskt, och när vi satt och väntade på att veterinären skulle komma in igen så slickade han mig en massa på handen. Skrutten... Tyvärr visade röntgenbilden två väldigt tydliga stenar, jag fick själv se röntgenbilden och det fanns ingen tvekan om vad det var. :-( De är visserligen små, bara 1,5 och 1,8 mm i diameter men de är ändå där. Så himla tråkigt och ledsamt... Visst, man kan säkert operera bort dem men det är en riskabel operation och risken för att det kommer nya stenar är stor. Eftersom han har ätit oxbow och bara är 8 månader gammal så är jag rätt övertygad om att det inte är kostrelaterat utan beror på något annat, det är bara att hoppas att det inte är något ärftligt så att hans avkommor får det också. :-/


Veterinären sa att om man har tur kan de kissa ut stenarna men har man otur så fastnar de halvvägs ut och det gör förstås riktigt ont och blir väldigt akut. De här stenarna är ju små men en hanes urinrör är ju inte stort så jag har svårt att se att stenarna skulle kunna passera ut.Det vore annat om han var en hona, där har jag själv varit med om att klämma ut en sten som var stor som en jordnöt(!!).


Stackars lilla Krokas... Han fick iaf följa med hem igen, jag vill undersöka det här ordentligt och inte ta några förhastade beslut.


  

Av S - 2 februari 2010 09:23

Kl 15.00 idag har jag tid hos veterinären för Krokas. Hans konstiga utslag på snoppen är nu borta men han fortsätter att pipa och har ont när han kissar. Vi får väl se vad veterinären kommer fram till men förmodligen blir det väl röntgen eller ultraljud för att kolla så att det inte är urinsten han har. :-/ Han har gått ner i vikt också så han mår ju inte bra, stackars lilla killen. :-(


Flyttade ut Vanilla från honom igår så nu går han själv igen och jag kan ha bättre koll på hur han bajsar, kissar och äter. Vanilla är helt klart dräktig nu så om drygt en månad kommer det förhoppningsvis Krokas-bebisar igen. Känns ju bra OM det nu skulle vara så att det inte slutar bra med Krokas... :-/ Jag hoppas och tror iaf att han kan bli bra, men OM det är en urinsten som ligger i blåsan så kommer jag nog inte att operera bort den. Att få en sten i så ung ålder trots att man har ätit oxbowpellets känns väldigt skumt så risken är nog väldigt stor att det kommer tillbaka igen. Dessutom är det en riskfylld operation och min veterinärklinik är inte specialister på marsvin direkt. Nej, nu ska jag inte vara pessimistisk men jag ställer in mig mentalt på att det kanske inte går så bra... Så slipper man chocken OM det skulle bli så. Vet hur fruktansvärt jobbigt det var när jag åkte in med Blazé som jag trodde bara skulle få några ögondroppar och sen bli bra igen, men istället fick jag åka hem utan Blazé. :-(


Håll tummarna för Krokas är ni snälla!

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards