En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg under februari 2010

Av S - 16 februari 2010 10:16

Jag har en typ av dröm som återkommer då och då. Det går alltid ut på att jag upptäcker marsvin hemma hos mig som jag inte visste att jag hade, eller som jag hade glömt bort att jag hade. Dessutom bor dessa marsvin ofta trångt och jag har liksom delat upp burar så att de blir pyttesmå så att dessa "okända" marsvin får sitta där och trängas. Inatt blandade jag dessutom ihop en massa marsvin och visste plötsligt inte vem som var vem, några hade även ungar som såg ut att vara 3-4 veckor gamla och jag kunde för mitt liv inte komma ihåg att de hade fötts eller vilka föräldrarna var... För ett kontrollfreak som mig så var det väldigt frustrerande!


Minns särskilt en pe whitehona som jag "hittade" i drömmen, hon hade två creamungar som var 2-3 veckor gamla och jag kunde inte komma på hur de hade hamnat där! Jag har ju inga pew! Sen fick jag i drömmen en svag känsla av att det faktiskt inte var mitt marsvin utan Ankis och att jag bara hade haft honan hemma hos mig för parning och att vi sen hade glömt bort det och att honan hade blivit kvar hos mig. I drömmen tänkte jag att jag måste ju ringa Anki och fråga om det kunde vara så... Så skumma drömmar har jag!


Förmodligen kan just den här drömmen härröra från att jag just nu känner att jag har lite för många marsvin. Visserligen är fem till salu men det känns ändå som för många kvar, det är för många burar i marsvinsrummet just nu. Dock är det ju låååångt kvar innan jag blandar ihop marsvin eller inte minns namnen på dem. ;-) Just nu har jag 19 marsvin varav två är tingade och fem är till salu. Jag känner att det skulle vara skönt att komma ner till 10-12 marsvin igen, som jag hade för ett par år sedan. Det är lagom tycker jag och man hinner pyssla om alla ordentligt. Förmodligen kommer jag att dra ner på marsvinen litegrann. Jag tänker dock inte sälja några av "gamlingarna" utan de får gå kvar och tanken är att bokhylleburen ska fungera som något sorts "pensionärshem". Däremot har jag inga planer på att köpa in någon ny gris och jag ska försöka att dra ner lite på antalet kullar. Just nu är iaf det största kruxet att få sålt de grisar osm faktiskt är till salu. Melba och Crepes t.ex har varit till salu länge och flera har varit intresserade av dem men det har aldrig blivit något köp. Killarna Smoothie och Semifreddo skulle jag förstås också hemskt gärna vilja hitta ett bra hem åt, ett hem där de får mycket uppmärksamhet och där de får springa på golvet ofta så att de verkligen får utlopp för sin nyfikenhet och energi. Det kanske är dags för en Blocket-annons igen...

Av S - 15 februari 2010 13:03

Just nu har jag fem marsvin till salu:


Luneas Crepes Suzette

Crested lemonagouti/cream dalmatiner, hona, född 2008-09-05.

Crepes är en väldigt stor och rejäl hona som tidigare har varit ganska dominant mot andra marsvin, nu bor hon dock tillsammans med fem andra grisar i en stor bokhyllebur och det funkar jättebra! Crepes har blivit from som ett lamm! :-) Hon är jättesött tecknad och är en riktig mystant, men tyvärr har hon utvecklat fatty eye på båda ögonen. :-( Det är inget hon lider av men ett skönhetsfel som innebär att hon inte kan ställas ut i petclass.


 


Luneas Peach Melba

Nonself beige/saffron, hona, född 2009-05-26.

Mycket söt och snäll hona som är stor och stadig, hade passat perfekt till petclass om det inte vore för hennes sneda klor som hon tyvärr har haft ända sedan hon var liten. 


 

Luneas Odelia

Self buff, hona, född 2010-01-21.

Odelia är en väldigt söt hona som än så länge bara är en pigg och busig liten bebis. Roligast just nu är att studsa runt tillsammans med brorsan Odion. :-) Hon har ett öronveck men är i övrigt fin rasmässigt. Pga öronvecket passar hon dock kanske bäst till petclass. Hennes mamma Gizelle är en riktigt mysig och personlig hona som är en av mina favoriter här hemma och jag hoppas och tror att Odelia kommer att gå i mammas fotspår. :-)


 

Honorna kan flytta tillsammans eller ensamma under förutsättning att det finns kompis(ar) i nya hemmet. Crepes och Melba bor just nu i samma bur så de är ju redan vana att gå ihop.


Luneas Smoothie och Semifreddo

Crested buff (Smoothie) och self buff (Semifreddo), hanar, födda 2009-10-29.

Dessa killar kom tillbaka till mig efter att deras nya matte hade tröttnat på dem efter bara en månad. Jag har svårt att förstå varför för de är två helt underbara killar som är nyfikna, roliga och väldigt stora personligheter. Smoothie är den mest nyfikna av dem medan brorsan Semifreddo är lite lugnare och mer stilla. ;-) När jag fick hem dem igen så tog det bara några minuter innan de var i full gång med att undersöka sin nya bur och det gjorde de mycket grundligt! En video på det finns upplagd här. Killarna säljes endast tillsammans då de funkar så bra tillsammans och har bott ihop hela livet.


 

Maila sophie@luneas.se vid intresse. Fler bilder kan mailas om så önskas!

Av S - 11 februari 2010 22:01

Petri filmade häromdagen när jag gav Siri och Daisy deras absolut favoritgodis. De är helt galna i det men det är också det enda kattgodis de äter, inget annat duger. :-)


Siri och Daisy älskar godis! from Sophie Eberhorn on Vimeo.

Av S - 11 februari 2010 21:52

Tosca är helt galen i critter berries från oxbow. Så fort jag skakar lite på påsen så ställer hon sig med tassarna på burkanten. :-)


Marsvinet Tosca tigger godis from Sophie Eberhorn on Vimeo.


Av S - 9 februari 2010 09:42

Nu har Krokas och Madeira fått somna in. Det gick väldigt lugnt och stilla till, ingen av dem sa ett pip när de fick sprutan men däremot försökte de båda två klättra upp på mig innan sprutan var tömd.


Innan de hade somnat in kändes det fruktansvärt jobbigt att sitta där med, inte bara en älskad gris, utan två... När de väl hade somnat in kände jag ändå en sorts frid över att de båda två slapp lida mer. Krokas slapp sin smärta och Madeira fick bli ung och frisk igen. Nu springer de på evigt gröna ängar på andra sidan regnbågsbron.


Vi ses igen sötnosar!


Shobrooke Madeira 050122-100209

Krokas 090524-100209

Av S - 8 februari 2010 21:10

Ni behöver inte vara oroliga för pojkarna! Jag insåg rätt snabbt att de inte är skapta för att bo i en dilling-låda. ;-) Men nu är de iaf ihopsatta med Kokostopp och de bor tillsammans i stora burskåpet. :-) Det har varit väldans livligt och jag trodde ett tag i början att det inte skulle funka eftersom småkillarna började hacka tänder mot Kokostopp. Men så plötsligt vände det och Kokostopp började kurra och jaga runt småkillarna istället och de muckade inte tillbaka. Det kurras en hel del fortfarande men det är mest glada kurr och skutt. :-)


Imorgon är det en sorglig dag som väntar... Jag har tagit beslutet att låta både Krokas och Madeira få somna in. Krokas blir inte bättre utan istället sämre och Madeira ser verkligen inte rolig ut nu. Det är dags att släppa taget nu... :-´(

Av S - 8 februari 2010 16:50

Nu är Smoothie och Semifreddo hemma igen. Och vilket liv det blev! Vet inte om de brukar vara såhär framåt eller om de blev glada över att få komma "hem" igen (?) men det är iaf full rulle och de är inte ett dugg rädda eller blyga. Hela buren har undersökts grundligt och de är lite väl nyfikna för att bo i en dilling-låda tror jag... De hänger över kanten och verkar väldigt nyfikna på vad som finns utranför buren.


Var tvungen att filma dem för de såg så roliga ut när de struttade runt och undersökte precis ALLT. :-) Ska se om jag kan lägga upp filmen lite senare. Dock är de rätt kurriga av sig och det är ju helt naturligt i deras ålder (3 månader) men det gör ändå att jag tvekar lite över att prova att sätta ihop dem med Kokostopp... De har förmodligen fullt med hormoner i kroppen och det kanske inte är så bra vid en ihopsättning. Men känner jag mig själv rätt så kommer jag att ge det ett försök iaf. Får ta och bada alla tre noga och sedan ta fram ett rent påslakan och introducera dem någonstans där de inte har varit förut. Håll tummarna för att det går bra är ni snälla!


Och ja, de är alltså till salu och redo att flytta precis när som helst! Efter vad jag har sett hittills (de har bara varit här i ca 20 minuter ännu) så är det två mycket trevliga killar som är väldigt nyfikna, roliga och sociala och som säkerligen kommer att kunna bli riktigt, riktigt tama! :-)

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards