En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg under augusti 2009

Av S - 17 augusti 2009 10:23

Idag är sista anmälningsdagen till Örsundsbro-utställningen. Satt igår och funderade på vilka jag ska anmäla och kom fram till att jag inte har så många som jag kan anmäla... Kokostopp i pet är given, det är bara att hoppas på att han och Krokas slutar bråka snart och att hans sår har hunnit läka och pälsen har växt ut igen tills dess. Hade ju t'nkt stälal Peach Melba också men nu när jag inte vet om hon har blivit tjuvparad eller inte så går ju inte det. :-/ De nya grisarna vanilla och Krokas har jag inga regnummer på ännu så de kan inte ställas i ras men vanilla följer ev med och ställs i pet, det är bra miljöträning. Krokas är lite för långsmal och slynglig ännu för att göra sig bra i pet. Vanillas uppfödare har mailat registratorn och frågate fter hennes regnummer men det är väl mest troligt så att hon inte får tag på det innan anmälningstiden är slut så det blir nog bara Kokostopp och Vanilla i pet antar jag. Funderar på att ta med Gizelle i ras också men hon är inte riktigt i form ännu efter kullen, iofs är det ett tag kvar så jag kanske skulle anmäla och sen se hur jag gör iofs... Såg häromdagen att Gizelle låg etta bland crestarna i årets marsvin så jag vill ju gärna fortsätta samla poäng åt henne. :-) Listan var iofs från den 1 juli så det kan ju ha ändrats sedan dess.


Kikade på Leanna igår och tänkte att jag kanske kunde ställa henne men så insåg jag att hon är ju bara 4 veckor än så länge och kommer vara långt under 2 månader när utställningen är! Man misstar sig verkligen på hennes storlek! Har inte vägt henne på länge men hon är markant större än Calaisas bebisar. Calaisas söner Kenton och Kian måste jag förresten flytta ut snart, särskilt lillskiten Kian har börjat kurra en hel del även fast han är minst i kullen och bara väger drygt 200 g. De blir ju 5 veckor imorgon så han är lite liten men väldigt pigg och nyfiken. Igår var bebisarna ute på golvet med mamma och tant Madeira och det var ett väldigt popcornskuttande och springande kan jag säga! Både Calaisa och Madeira är såna grisar som inte alls tvekar att gå utanför påslakanet som jag brukar lägga ut för att det inte ska bli så halt direkt på golvet. De ser väldigt självsäkra ut när de drar iväg till andra sidan rummet helt utan att bry sig om att baktassarna ibland halkar iväg på det hala golvet. ;-) Och Kian var den som helst följde med på deras bravader. Om nu Kian och Jonah får flytta tillsammans till familjen som kommer och kikar på dem ikväll så tror jag att de kan bli ett riktigt roligt radarpar. ;-) Båda två är stora personligheter som har stora möjligheter att bli riktigt tama och roliga grisar!

Av S - 16 augusti 2009 19:48

Här kommer en bild på nyförvärvet Vanilla. :-) Har inget exakt födelsedatum ännu men hon är ca 2 månader gammal.


 


Och så en bild på crestade saffronhanen Krokas som snart är 3 månader gammal.


 

Av S - 16 augusti 2009 16:21

Det känns som om hela den här veckan har varit fylld av stress iom utställningen så nu känns det rätt skönt att det är över. Gårdagens utställning blev lyckad tycker jag, det var många domare i gångs amtidigt vilket ledde till en del krockar i bedömningsordningen men det är nästan omöjligt att undvika och förutspå så jag antar att man får ta det. De flesta verkade iaf nöjda med dagen. :-) För mina två grisar gick det lite blandat. Tosca fick 89p, cert och BIR-R för BIS 1 och 90p, cert och BIR för BIS 2. I finalen blev det dock ingen placering. För Lucky Me gick det lite sämre, bara 87p för ena domaren och 88 p utan cert för andra. Så han blev inte champion som jag hade hoppats på. men, men, jag får se om jag provar igen eller om Lucky Me ska få vila från utställningar ett tag, han är ju trots allt snart 4 år.


Mirra och Torta flyttade till nya hem - lycka till tjejer! Har fått rapporter från deras nya hem att det har gått bra som tur är. :-)


Och med hem hade jag lilla Ixias Explorer Vanilla, en ursöt lite self buffhona som är helt obesläktad med mina djur. :-) Hon fick flytta in till Crepes, Tosca och Peach Melba och det verkar gå helt okej, bara en liten rispa på örat har hon fått. 


Jag var tvungen att rusa från utställningen innan all städning var klar men jag hoppas att de andra Mittarna hade överseende med det. Stressade hem och så kasta in djuren, ge alla mat, ta en snabbdusch och sen snabbt iväg igen till kräftskiva. Var något stressad kan man säga!


När vi kom hem idag så saknades två grisar i sina burar (båda bor i burar längst ner vid golvet så de har inte fallit utan helt enkelt hoppat ut självmant. :-/ Hittade dem på golvet, en bakom burskåpet och en bakom hösäcken. Det var Peach Melba och Jonah som var ute på egen tass och smög runt. Men... Det jobbiga är att jag tror att Peach Melba kan ha blivit parad. :-/ Ajajaj... Hon är uppenbart brunstig men jag kan inte avgöra om hon har högbrunstat eller om hon är på väg in i högbrunst men tyvärr tror jag på det tidigare. Kanske var det därför hon fick för sig att rymma, hon har aldrig visat några sådana tendenser tidigare och burkanterna till stora burskåpet är höga så jag vet inte hur hon har betett sig! Det syns inte några jättetydliga spår efter parning men lite kladdig är hon och jag kan inte avgöra om det är vanligt sekret från henne själv (vissa honor kan ju bli lite "geggiga" när de brunstar) eller om det är rester från en parning. Tiden får väl utvisa det men det känns inte alls bra. Hon är ju bara 2,5 månad gammal. Isf blir det här min första tjuvparning och det känns inte alls bra. :-(


Kokostopp och Krokas bor fortfarande tillsammans även om jag inte blir klok på dem. Ena stunden sitter och äter hö tillsammans och andra stunden hackar de tänder och flyger nästan på varandra. Nåja, så länge de inte gör stora sår på varandra så får de hållas, det kanske lugnar ner sig.


Av S - 14 augusti 2009 22:29

Nu är jag äntligen klar med allt som skulle fixas inför morgondagen så nu ska jag strax krypa till kojs. Blir rena sovmorgonen imorrn ju, behöver inte gå upp förrän 6.45 jämfört mot 6.15 på vardagar. ;-)


Kokostopp och Krokas ryker ihop då och då men det verkar ha lugnat ner sig lite efter att även Krokas fick en stor pälstuss bortryckt. Nu kanske han inser att man inte ska mopsa sig mot stora, starka Kokostopp. :-p Tidigare stod Krokas kvar och muckade tills Kokostopp ledsnade och de flög på varandra men nu är det som om Krokas hellre springer iväg än konfronterar Kokostopp. Blir ju borta hela dagen imorrn så jag hoppas att det inte blir världens slagsmål när jag inte är hemma. De har ju iaf en stor yta att röra sig på.


Vi ses imorgon alla utställare! :-)

Av S - 14 augusti 2009 16:45

Jä*la marsvin! Helt plötsligt är det jättelugnt inför morgondagen på bada-marsvinsfronten... Jag behöver bara bada ett marsvin ikväll, inte två. För Kokostopp har fått en stor pälslös fläck på baken samt ett mindre framme vid halsen. Krokas och Kokostopp rök ihop precis när jag kom hem från jobbet och de måste ha gjort det tidigare idag av den hårlösa fläcken att döma. Men Krokas däremot har inte en skråma!


Fina Kokostopp som är i perfekt petkondition nu. :-( Jaja, det är väl bara att inse fakta och inte gräma sig mer över det.


Och hur ska jag göra med killarna nu då? Det är ju inte konstant bråk men om de kommer för nära varandra så ryker de ihop. Nu bor de ju i en stor bur på 154*50 cm och det borde ju räcka till två hanar tycker man... Om jag särar på dem nu så är det ju totalkört sen, jag tror att jag försöker ha lite is i magen och avvaktar. Lite jobbigt bara att jag ska vara bortahela helgen i princip...


Dumma, dumma marsvin!

Av S - 14 augusti 2009 08:29

Jag ligger före i tidsschemat! :-) Hann med att bada hela fyra marsvin igår och bakade två av godsakerna som skulle bakas till cafeterian. Så ikväll har jag bara två grisar + en kaka kvar att baka. Känns skönt att ligga lite före för en gångs skull. Sen har jag iofs ingen aning om hur länge jag blir kvar i Järbo ikväll, ska vara där kl 18 och förhoppningsvis är jag väl hemma till kanske 20.30 igen iaf. Jag hoppas på det. Ska försöka sluta tidigare idag så att jag hinner bada de två grisarna eller baka kakan innan jag ska iväg.


Kokostopp och Krokas har rykt ihop några gånger det senaste dygnet. :-/ Inte alls bra! Det blir en snabb rusch, en pälstuss som ryker och så är det lugnt igen som tur är. Men Kokostopp ska ju ställas ut imorgon! Som tur är har bara små pälstussar rykt, inga sår har uppstått... Än... Kokostopp är ju stor och stadig och har tjock päls så det syns inte att lite päls har försvunnit. Men jag tycker att det är konstigt att Krokas vågar sig på stora Kokostopp.


Efter utställningen imorrn blir det inte heller någon vila. Direkt hem, virkona nya grisen (egentligen alla som har varit med på utställningen..?), stoppa in henne till Crepes & co och hoppas att de håller sams (är en liten bebishona så det borde väl gå bra...), hoppa in i duschen, utfodra alla djur, packa och sen dra iväg till lilla Gopa på kräftskiva. Petri åker redan idag efter lunch och ska vara med och fiska upp kräftorna också, det är en tradition som vi har fått äran att vara med på de senaste åren. :-) Jag hade först inte tänkt åka överhuvudtaget men åh vad jag längtar efter kräftor och det vore ju trist att missa vår tradition! Jag kommer ju säkerligen att vara rätt så trött imorgon kväll men vafan, man lever bara en gång. Jag är ju ung och stark! ;-)

Av S - 13 augusti 2009 09:03

Felicia undrade om Mirra ska flytta och jo, så är förhoppninsgvis fallet. :-) Det är en tjej som ska kika på henne i Järbo men mest troligt så får hon följa med henne hem sen. Där ska hon isf få bo med några andra honor. Jonah och Kian är eventuellt också tingade, kvinnan som hörde av sig i förrgår hörde av sig igår igen och hon och hennes familj kommer och kika på pojkarna på måndag kväll. Så får vi se om tycke uppstår. :-) De verkar väldigt intresserade och engagerade i marsvinen så jag tror att killarna får ett bra hem om de flyttar dit så småningom.


På renoveringsfronten går det också framåt! Vi har äntligen köpt golvlister till hela lägenheten! det är tydligen något som folk brukar dra på väääldigt länge har jag förstått, har hört flera här på jobbet som "bara" har golvlisterna kvar 4-5 år efter att resten av renoveringen blev klar. ;-) Men vi har iaf fått upp två lister hittills i hallen och förhoppningsvis tar det inte alltför lång tid innan alla är uppe. :-)


Hämtade ut rosetterna till utställningen igår och de ser fina ut tycker jag. Väldigt många rosetter blev det ju eftersom det är en dubbelutställning vilket alltså innebär dubbel uppsättning rosetter. Igår blev även kakorna till lotteriet bakade. Ikväll ska jag ta itu med badning av Lemon Curd, Torta och Mirra tänkte jag. Utställningsdjuren får bada imorgon istället. Får se om jag hinner baka något ikväll också, skulle behöva det för imorgon blir det fullt upp verkligen hela dagen och kvällen!


I förrgår hämtade jag även ut en spikmatta som jag ropade in på tradera för ett tag sedan. Har legat på den ca 10 minuter två kvällar i rad nu och det är INTE skönt! Det är ju en ren plåga! Får verkligen anstränga mig för att inte ge upp efter bara någon minut. Värst är det precis vid övergången från rygg till rumpa och på skulderbladen. Ni som har en spikmatta - var det så här illa för er också och vänjer man sig!? Har ju hört om folk som somnar på sin spikmatta och det är helt uteslutet för min del. Och då har jag ändå en rätt hög smärttröskel.

Av S - 12 augusti 2009 10:33

Det börjar dra ihop sig till utställning och jag har tusen saker (nåja... nästan iaf) att ordna innan dess.


  • Trimma klart Lucky Me och Tosca
  • Pet-förbreda Kokostopp
  • Bada Lucky Me, Tosca, Kokostopp, Lemon Curd, Torta och Mirra
  • Baka till lotterivinster
  • Baka till cafeterian
  • Hämta ut rosetter
  • Åka till Järbo och hämta hö samt hjälpa till att ställa iordning lokalen på fredag 
  • Förbereda båda duvtransporterna inför lördagen då hela 7 djur ska med
  • Packa ner allt som ska med inkl petpriserna

Det är fullt upp med andra ord! Ska börja med badandet redan imorgon tänkte jag, då får alla grisar som ska flytta men inte ställas ut badas. Och Lemon Curd som ska till Anki kanske jag kan lämna iväg redan på fredag då jag ändå träffar Anki. Lilla Peach Melba som skulle ställas i pet får tyvärr stanna hemma då hon har fått en böld på hakan. Inte under hakan som är det vanliga utan på själva käken/hakan. Typiskt! Hade tänkt ta med Jonah som är till salu också men det blir ännu en gris att bada så det får vara. Ringde en trevlig kvinna igår som var intresserad av honom + Kian så vi får se om hon återkommer. Isf får de flytta till Söderhamn så fort Kian är leveransklar. :-)

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards