En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg under augusti 2008

Av S - 12 augusti 2008 08:53

Igår kom MM i brevlådan, alltid lika trevlig läsning och det här numret var fullspäckat med artiklar också - kul! Nu hoppas jag att det börjat trilla in fler anmälningar till Valbo-utställningen, kom igen nu och anmäl! :) Såg att det blir en utställning i Svealand i september också, den ska jag absolut åka på. :) Någon i trakten som vill samåka kanske? Känner att jag har väldig utställningsabstinens nu, det var lääängesen jag ställde ut sist!


Bedelias mage är stooor nu, väger henne regelbundet och nu är hon uppe i 1275g. Nästa lördag har hon gått 10 veckor så det börjar närma sig. Spännande! Pappa är Blazé som brukar lämna toksöta  ungar så jag hoppas på en söt, vältypad hona med åtminstone hyffsad färg att spara. :)


Pannacotta har fullt upp med sina småtjejer, de trivs jättebra ihop och poppar runt tillsammans i buren. Emi som är tingad går kvar i väntan på transport så om det är någon från Gävletrakten som ska åt Värmlandshållet och kan ta med en liten gris - hojta! Likaså Frideborg är tingad och väntar på att transporten ska lösa sig. Hon ska flytta till Göteborgstrakten om vi nu lyckas lösa det med transporten.


Kvar till salu finns söta Audi och Folke som numer bor ihop. Folke skulle passa väldigt bra till avel och rasutställning då han har fin mörk färg, trevlig typ, fina ögon och öron. Så om någon där ute är sugen på en fin buffhane är det bara att höra av sig!

Av S - 11 augusti 2008 11:19

Jahapp, så var man tillbaka till vardagen igen - sista arbetsveckan på sommarjobbet. Hjälp vad sommaren har gått fort! Nästa vecka är jag ledig och veckan där efter drar skolan igång igen. Hej och hå!


I helgen har vi fiskat och ätit kräftor. Det börjar bli en tradition nu och det är alltid trevligt. :) Djuren fick klara sig ensamma men vi var hem en sväng på lördagen och matade. Alla mådde bra men katterna var vääääldigt kelsjuka. :) När vi kom hem i lördags hade jag fått ett pocketogram! Tänk vad roligt det är att få post som inte är räkningar. :) Tack tack snälla pappa (eller Flora som det stod att det var ifrån)!


Grisarna mår bara fint och Nonne börjar bli en tam gris nu. Han hänger vid matskålen vid matdags och tar mat ur handen på mig i buren. Igår när jag hade honom uppe och klippte klorna så slickade han mig på handen. :) Gullisen! Han ska få göra bebisar med Yalima och Quilla sen är det tänkt, men det blir först i september-oktober någon gång.


Nej, nu ska jag fortsätta arbeta.



Av S - 7 augusti 2008 11:03

Igår fick grisarna rent i burarna igen. Har börjat köpa spån från ett annat Granngården som vi passerar när vi åker till/från jobbet. Det spånet är mycket drygare än Staben-balarna som jag brukar köpa i vanliga fall. Kanske inte lika mjukt men jag tycker att det dammar mindre och det räcker mycket längre än en staben-bal. Köpte även Stampepellets och hämtade  två balar hö hos Petris jobbarkompis.


Bedelia är tjock om magen och bebisarna sparkar för fullt. Fösökte sätta ihop henne med lilla Emi (lilla tuffingen som bara vägde 48g vid födseln) men det gick inget vidare, förmodligen är hon extra grinig nu av alla hormoner. Hon gjorde inte Emi illa men hon fick knappt röra sig i buren och det slutade med att Emi låg och tryckte i ett hörn hela tiden och det kändes inget bra. Så Emi fick flytta ihop med sin syster Elodie och Pannacotta (som tidigare ju var svår att få ihop med andra men som sedan mjuknade när hon själv fick välja kompisar) och det fungerar utmärkt, de har jätteroligt ihop alla tre. Men bedelia då? Ja, hon fick flytta ihop med Blazé igen, som är pappa till hennes bebisar, de trivs så himla bra ihop och Bedelia tvättar Blazé runt ögonen och på kinderna och han bara står och njuuuter. :) Jag får helt enkelt försöka hinna ta ut honom innan ungarna föds (jag vet ju exakt när hon blev parad) eller ev bara direkt efter förlossningen så att hon inte blir omparad direkt. Det är ju dumt att stressa upp henne genom att låta henne gå själv men samtidigt blir det ju en stressituation om hon ska sättas ihop med en ny hona. Därför föredrar jag att para två honor med samma hane så att de alltid har kvar sin gamla burkompis när hanen måste flyttas ut.


Igår så var Quilla, Yalima och lilla Frideborg ute på köksgolvet under tiden jag gjorde rent deras bur. Och som de motionerade! Frideborg poppar förstås runt som det lilla popcorn hon är men det roliga var att hon även fick igång mamma Quilla som verkligen har barnasinnet kvar. Vilka race de körde på påslakanet, och vilka bocksprång Quilla fick till! Så härligt att se hur lyckliga de blir av riktigt stor yta att röra sig på (och dåligt samvete för att de inte alltid kan ha det så).

Av S - 7 augusti 2008 10:54

När jag kom till jobbet i måndags spatserade det en liten måsbebis på planen framför lagerbyggnaden. En prickig dunboll med långa skrangliga ben, och så söt! Åh nej tänkte jag... Och såg hur scenariot med de övergivna andungarna upprepade sig. Matade den lilla med lite brödsmulor men såg senare att mamman faktiskt kommer ner på marken ibland och kräks upp mat åt ungen. Nu är det ju torsdag och ungen har betydligt mindre dun kvar, är pigg, spatserar runt och vilar emellanåt. Jag var nyss ute och la dit en ihopvikt trasa som den kan sova på (hårt och kallt på asfalten tyckte jag) och då gick den direkt dit, trampade runt lite på trasan och la sig sedan ner. :) Det är många här som är engagerade i fågelns öde och det ligger brödsmulor både här och där på asfalten så det är fler än jag som sticker åt den lite mat ibland. Vi får väl se hur historien slutar, det är bara att hoppas på att den håller sig undan från lastbilar och truckar som kör förbi men som tur är är det inte så trafikerat just där den håller till.

Av S - 5 augusti 2008 21:58

Livet rullar på hos Luneas marsvinsuppfödning. Grisarna äter, dricker, bajsar och sover. Matte matar, städar burar och fotar... :p


Nu har ju nya kameran kommit så det blir en hel del fotande. Här följer två bilder av lite olika karaktär.


Först en bild på burkompisarna Calaisa och Undine när jag har tagit ut dem för lite posering. Calaisa ser ut att titta snett på Undine. "Den där känner inte jag...".



Sedan en bild på Yalima och Quilla som slappnar av i buren på olika sätt. Observera Yalimas snygga benställning. Ser väldigt bekvämt ut. Eller inte. Och att titta rakt in i väggen tycker tydligen vissa är väldigt avslappnande och rogivande. ;p


Av S - 3 augusti 2008 19:20

Det blev en rätt mysig och skön söndag ändå, trots regn och Petri på jobbet. :) Hittade det jag behövde på stan (och inget mer!) och cyklade sen hem i ösregnet. Satte mig vid datorn ett tag, hyrde Brokeback mountain på Telias videobutik och myste ner mig i soffan med två katter och en påse godis. :) Filmen var riktigt bra tycker jag! Därefter skrev jag in de anmälningar som har kommit hittills till valbo-utställningen, i katalogen. Och så har jag börjat trimma på de grisar som ska med dit. :)  Åh vad jag längtar efter utställning igen!

Av S - 3 augusti 2008 11:39

Eftersom det är en så tråkig dag idag så tänkte jag försöka göra den så rolig som det går. :p Ska hoppa in i duschen nu och sen ner på stan en sväng och kolla efter lite block och pennor till skolstarten. :) Ska se om jag hittar ett tvåämnesblock och en ny pärm, kanske någon lite roligare än de vanliga Jopa-pärmarna. Ska in en sväng på hemtex också... Även om det är farligt, farligt. Hittar alltid en massa fint som jag vill köpa där. :p Igår handlade vi förresten lite för presentkortet som vi fick av mamma och Becke i julklapp. Det blev en wokpanna i gjutjärn (nedsatt till 399:-, hade kostat hela 799:- från början!), ett jättefint förkläde och en äggskalsvit (hehe...) äggklocka i lite 60-talsstil. Och ändå har vi massor kvar att handla för på presentkortet. :)


Sen funderar jag på att hyra film, har inte sett Brokeback Mountain ännu och skulle vilja se den. Petri har redan sett den så det passar väl himla bra för mig att kolla på den idag. :)

Av S - 3 augusti 2008 11:29

Regn, regn och åter regn. Tråkväder! Det regnade igår när jag somnade och det regnade imorse när jag vaknade. :p Och till råga på allt så jobbar Petri idag. Kul kul...


Har städat några burar nu och flyttat ut lille Folke från mamma, syster och tant Yalima. Upptäckte imorse att han kurrar en hel del och bebisarna blir fyra veckor på tisdag så han fick flytta ut från mamsen, han väger också strax över 300g redan så det är en rejäl krabat. Nu går han med Audi som det är tänkt att han ska kunna flytta tillsammans med om köpare dyker upp. Quilla och Yalima + bebis Frideborg fick flytta in i en bur i marsvinsrummet nu, tidigare har de gått i köket pga platsbrist men nu bor de alltså bland de andra marsvinen igen. Det var lite kul att se hur fort de blev supertama när de bodde mitt upp i allting i köket. De reagerade inte på något oljud, även om vi vispade grädde eller malde kaffebönor så satt de lugnt kvar och mumsade hö eller låg och vilade. För att inte tala om allt tiggeri... Så fort det uppstod något ljud som kunde tolkas som ev mat på ingång så stod de där uppsträckta med tassarna högt upp på gallret, nosarna i vädret och skrikandes efter godsaker. Sötisarna. :)


Dansken Nonne har gjort stora framsteg den senaste veckan tycker jag. Tidigare har han varit väldigt blyg och inte velat titta fram från sitt hus överhuvudtaget men nu går han fram till matskålen även fast jag är i rummet och han kan t.o.m stå och vänta vid matskålen när det är dags för kvällsmat. :) Han blir också lättare och lättare att lyfta upp ur buren och häromdagen åt han paprika från min hand när jag satt med honom i knät och socialiserade. Så nog ska det bli en riktig tamgris av honom också. :) 

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16 17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards