En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg under augusti 2008

Av S - 20 augusti 2008 08:31

Igår kväll föddes kull nummer femtio hos Luneas. Hjälp vad med bebisar det har fötts här nu!


Bedelia födde redan på dygn 66 men när jag kollade i mina papper (eller datorn snarare) så såg jag att Bedelia själv är född efter 65 dygn och hela den kullen vara fullgången och såg inte ett dugg prematura ut så dräktighetslängden kanske är ärftlig?) Fyra underbart söta bebisar blev det, precis som jag trodde med den kombinationen. Runda söta huvuden med stooora hallonröda ögon. :) Två honor och två hanar varav en crestad hona, en selfhona och två selfhanar. Alla är förstås saffron eftersom båda föräldrarna är det. Men, för det finns förstås ett men, två av dem har varsitt veck. Selfhonan har ett rejält veck och en av hanarna har ett litet veck, båda på höger öra. Så trist när de ser så himla fina ut annars. Sen vet jag förstås inte färgen utvecklar sig men de ser allihop mörka och fina ut i dagsläget iaf. 


Den ena av hanarna (givetvis den utan veck...) har dock blivit lite väl ihärdigt tvättad av sin mamma för en tå på ena baktassen hänger i bara ett litet "snöre". :/ Vad göra!? Tassen ser också lite svullen ut precis ovanför tårna. Han kan gå och verkar pigg och kavat i övrigt men jag vet inte vad jag ska göra med honom. :/ Ska jag amputera tån (den hänger bara kvar i en liten sträng så det skulle vara mycket snabbt ordnat) eller avvakta och se vad som händer? Har aldrig råkat ut för det här förut men det var verkligen ingen trevlig upptäckt.


Bebisarna väger 75, 83, 83 och 86g. Trevliga och bra vikter tycker jag. Den crestade honan har inte ett endaste litet vitt hårstrå i cresten och stannar givetvis! Resten kommer att bli till salu. Bild kommer så småningom!


Med Pannacotta är det kanske lite bättre. Hon är inte blöt under hakan längre iaf, och hon går fortfarande upp i vikt. Äter det mesta i grönsaksväg. Men hon ser som sagt inte helt 100 ut på ögonen, och jag har lärt mig att lita på min magkänsla... 


Av S - 19 augusti 2008 16:05

Idag har jag haft besök av lilla mamma. :) Alltid trevligt med besök! Vi fikade och hon lämnade födelsedagspresenter till Petri som ju inte är hemma utan på jobbet.


Skriver in anmälningar till Valbo för fullt, kul att folk anmäler! :) Kom flera brev på posten idag + på mailen. Men än saknas det en hel del anmälningar tycker jag så skicka in vettja! :)


Med Bedelia är det bara fint, hon är nu på dygn 66 så bebisarna kan komma i princip när som helst nu. Med Pannacotta är det däremot inte så bra. :( Upptäckte häromdagen att hon har antydan till svamp i munnen, jag började behandla på en gång och hon äter fortfarande bra och går upp i vikt som hon ska, men idag såg jag att hon var alldeles dregglig under hakan. Och det är aldrig ett bra tecken. :/ Det konstiga är att hon äter bra, både gräs, persilja, paprika, selleri och kligröt som jag har serverat idag. Men varför detta dregel!? Sen ser hon inte särskilt pigg och kry ut heller. Hon ligger mest och vilar (men inte på det där ruggiga sättet) men kisar väldigt mycket med ögonen tycker jag. Hon har dessutom rätt långt kvar på dräktigheten (knappt 3 veckor) så det bådar ju inte gott. :/  Snälla håll era tummar!

Av S - 18 augusti 2008 09:40

Och regnet det bara öser ner... Det har regnat konstant nu i nästan ett dygn. Bläää!


Jag är ju ledig den här veckan och tycker att det vore trevligt med fint väder, men det är väl för mycket begärt antar jag. Jag gillar annars regn ibland, tycker att det är mysigt att sitta inne och läsa en bok eller se en film medan regnet smattrar på fönsterbläcken men det får väl vara någon måtta.  


Igår såg vi "Flyga Drake" som har kommit på dvd nu. Jag har ju nyligen läst boken och kände igen i princip allt, lite ändrade detaljer var det och slutet var väldigt kortfattat jämfört med boken men en himla bra film var det som jag verkligen kan rekommendera! Rörande och gripande på samma gång och nog tårades det i ögonen emellanåt. Nu håller jag på och läser "Tusen strålande solar" av samma författare och den verkar också väldigt bra. Annorlunda jämfört med de böcker jag brukar läsa, men bra!


Idag ska jag skriva in lite anmälningar som har kommit in till Valbo, trimma lite på mina egna grisar som ska ställas på KM:et i helgen och i Valbo sen. Städa gjorde jag igår så det behövs inte så jag får väl se vad jag hittar på. Gjorde ett riktigt ryck igår medan Petri fixade med sin systers bil. Diskade, dammade, dammsög och torkade golv i hela lägenheten och  planterade om fler krukväxter som behövde få sig lite ny jord och större kruka. Så nu är det så fint här hemma. :) Nu har jag en maskin tvätt igång och ska väl börja med att äta frukost tror jag.

Av S - 17 augusti 2008 16:25

Och här är de väldigt nyfikna på rullbordet i köket. Observera de iakttagande katterna i bakgrunden. :)

Av S - 17 augusti 2008 16:23

Nu har jag varit teknisk och lagt upp två filmklipp på youtube. Quilla och Yalima var så tokroliga igår när de var ute på golvet så jag förevigade det med kameran. :)


I klippet nedan upptäcker de att det är ganska kul att hoppa över vecket på mattan.  

Av S - 16 augusti 2008 20:21

Kort lördagsrapport - vi har plockat svamp idag. Hittade en del gula kantareller som vi nu ska äta smörstekta på smörgås. Till det har vi ostar, kex och vitlöksbaguetter. Och lite gott vin. :) Mums! Förmodligen blir det någon film också. 


Av S - 14 augusti 2008 19:53

Jag fick en utmaning av Malin och jag är så duktig och snäll att jag antar den. ;)


A is for age: 26, fyller 27 den 12 november
B is for booze of choice: fruktiga syrliga drinkar!

C is for career: pluggar till ekonomiingenjör, 2 år kvar.
D is for your dad's name: Ulf
E is for essential items to bring to a party: Något gott att dricka kanske. :)

F is for favourite song at the moment: Ujj... Vet ej.
G is for favourite game: Tetris kanske? :)

H is for home town: Gävle
I is for instruments you play: Inga alls... :/
J is for jam or jelly you like: Jordgubbssylt och äppelmos!

K is for kids: Barn får bestämma alldeles för mycket själva nuförtiden!

L is for living arrangements: Bor i en tvåa i Gävle med sambo, ett gäng marsvin och två katter.
M is for mother's name: Helena
N is for name of your crush: Petri förstås! :)
O is for overnight hospital stays: Har aldrig legat kvar på sjukhus än så länge.
P is for phobias: Har nog ingen fobi längre, förut hade jag extrem spyfobi men det har blivit bättre med åren.
Q is for quotes you like: Kommer inte på något.
R is for relationship that lasted the longest: Med Petri, drygt 2 år hittills och fler hoppas jag att det blir. 

S is for sartorial style: Hmm... Vad svårt! Kjol och leggings, tunikor, snygga jeans, gillar tröjor/linnen/toppar med skärning under bysten. 

T is for time you wake upp: 7-tiden om det är skola, vid 9-tiden om jag är ledig.

U is for underwear: Oftast hipsterstrosor
V is for vegetables you love: Körbärstomater, kokt broccoli, färsta kokta majskolvar.

W is for weekend plans: Inget särskilt faktiskt!

X is for x-rays you'vel had: Bara hos tandläkaren. :p

Y is for yummy food you make: Kött- och grönsaksfräs, tonfiskpudding, kassler med champinjoner och chiligrädde-creme fraiche.
Z is for zodiac sign: Skorpion.


Utmanar ingen särskild utan den som har tid och lust får gärna haka på! :) 

Av S - 14 augusti 2008 19:41

Nu sitter jag och smuttar på ett glas vitt vin medan tårtbottnen fixar sig själv i ugnen. :) Håller på och gör en tårta som jag ska ta med till jobbet imorgon, det är ju sista dagen. Det fick bli en lika tårta som jag gjorde när Petri fyllde år - en så kallad Nocchitårta. Man gör den i en långpanna, först sockerkaksbotten underst och över det ett lager maräng och mandelspån. När botten är klar delar man den, brer vispgrädde på ena delen och sedan på med den andra delen över. Helt galet gott och inte så sötsliskigt som det lätt kan bli annars.


Petri är och tränar med en jobbarkompis men jag fick stå över idag eftersom jag skulle handla, baka och greja. Det blev iaf en cykeltur till affären och det var riktigt skönt! Har knappt cyklat något alls på hela sommaren, annars cyklar jag ju till skolan varje dag och det blir nog mer motion än man tror.


Nu ska jag sätta mig och trimma lite inför de kommande utställningarna. På Yalima är det en del att ta, hon har ju haft kull och inte ställts ut på bra länge, men Calaisa har helt underbar päls. Så kort och mjuk i sig så det behövs nästan inte trimmas något alls, himla skönt! Lilla Elodie som jag tvivlade mycket på för ett tag sedan börjar se riktigt söt ut nu så det kan nog bli något av henne också, man ska lita på första intrycket när bebisarna är nyfödda! :)


Bedelia har nu en vecka kvar på dräktigheten och Blazé går kvar och skrotar. Jag velar fram och tillbaka över hur jag ska göra. Vad är minst stressande för Bedelia? Att ta ut Blazé nu, i mitten på nästa vecka (dvs från kanske dygn 67-68 på dräktigheten så att Bedelia inte har hunnit föda ännu) eller att chansa och hoppas på att jag ser förlossningen och hinner ta ut honom då? Hur skulle ni ha gjort? 

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16 17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards