En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg den 10 maj 2007

Av S - 10 maj 2007 09:57

Fick en trevlig överraskning när jag läste Gävle dagblad på nätet nyss. Jag och Petri har i flera veckor följt ett gäng andungar i en konstgjord damm alldeles intill tågstationen i Gävle. Från början var allt frid och fröjd med en andmamma och 13 andungar. Problemet var bara att ungarna inte kunde ta sig uppför kanten och komma upp på land, det var för högt för dem, men som tur var hade någon snäll människa spikat fast en bräda som spång upp till avsatsen. Men en dag var det bara tre stackars ensamma andungar kvar i dammen. Mamman och resten av ungarna var borta! Det sas att andmamman hade vandrat iväg från dammen till Gavleån och att de här tre ungarna inte hade klarat att ta sig upp för alla trappstegen utan blev kvarlämnade i dammen, lämnade åt sitt öde.


Vi var och matade dem (vilket säkert många andra också gjorde) men en dag låg en av ungarna död och guppade på rygg i vattnet. :( Vi ringde till polisen som var måttligt intresserade av att hjälpa några små andungar i nöd. Jag blev lovad att någon från viltrådet (eller något liknande) skulle "kolla upp saken" dagen efter... Men så blev det förstås inte. Dagarna gick och de två kvarvarande ungarna kämpade på och sov om nätterna i ett litet hus som någon hade byggt och lagt in en fodrad luva i.


Sen en dag var där plötsligt en ny andmamma med ungar i dammen, och av allt att döma får de äldre ungarna vara med! :) Så läste jag nu imorse (http://www.gd.se/Article.jsp?article=103958) om att problemet med andungarna har uppmärksammats av tidningen och därigenom fått lite bättre slagkraft så nu har tekniska kontoret äntligen beslutat att det ska byggas en liten flytande ö åt änderna! Det var på tiden!


Vi pratade med killen som har kiosken bredvid dammen och han berättade att det är ett återkommande problem varje år och att han varje år har påtalat det och försökt få dem att ordna någon lösning åt änderna. Nu äntligen verkar det ha lyckats alltså. Tack och lov! Så nu kanske man kan få lite ro i själen igen. Det är svårt att koppla bort att det simmar två små ensamma luddiga dunbollar alldeles för sig själva i dammen, när man ska sova... :( Att det sen dör tusentals människor i svält varje dag är något som går en helt förbi... Hemskt egenligen.


Nu är jag ledig i fem dagar innan jag börjar jobba på riktigt på tisdag. Skönt! Ska fixa lite här hemma idag och börja med förarbetet inför tapetseringen så kanske vi kan komma igång med det i helgen. Vore ju himla trevligt och vi blev klara någon gång.


Tjing!



Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards