En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg under november 2008

Av S - 4 november 2008 16:35

Tack snälla ni för alla fina kommentarer! Och jag håller med er - det känns verkligen som om jag har fått min beskärda del av marsvinssorgligheter nu. Jag hoppas verkligen att det dröjer innan någon gris blir sjuk igen! Har insett att jag nu bara har 11 marsvin hemma, varav lille Chocolat inte är tänkt ska stanna. Så få grisar var det flera år sedan jag hade. På ett sätt känns det skönt - färre grisar som kan bli sjuka och färre burar att städa. Men å andra sidan så älskar jag ju mina marsvin och nu har jag plötsligt bara två avelshanar hemma varav den ena är släkt med de flesta av mina honor. Så ja, det är bara att inse att jag måste fundera igenom framtida avelsplaner igen.


Det ÄR tomt efter Blazé, han var en så himla mysig och personlig gris. En sån man minns! Liksom min andra favoritfarbror Playboy, som gick bort för över två år sedan så kommer Blazé alltid att ha en mycket speciell plats i mitt hjärta!

Av S - 4 november 2008 09:56

Nej... Det gick inte bra med Blazé. Det fanns inget att göra för honom mer än att isf operera bort hela ögat men det var helt uteslutet för min del så älskade gammelfarbror Blazé fick somna in. Veterinären trodde att äggskalsögat som han hade sedan tidigare hade blivit mycket värre och att ett blodkärl i ögat hade spruckit pga det så att det nu var en blodansamling och inflammation i ögat. Det var förmodligen också nedsatt flöde i ögat vilket ökade på trycket och gjorde honom så glosögd på det ögat. Jag hade verkligen trott och hoppats på att det skulle gå att fixa med någon sorts ögondroppar eller så men det fanns inget att göra. Usch vad det kommer att bli tomt i marsvinsrummet utan favoriten Blazé. Ingen gul nos som sticker upp över kanten och nosar efter mat och ingen gammelfarbror som spatserar runt i köket helt obekymrat. Visst är alla marsvin speciella på sitt sätt men Blazé var en stor favorit, helt orädd och väldigt tam charmade han de flesta. Blazé blev 4 år och 10 månader gammal.


Lilla skrutten - sov sött! Vi ses igen en dag! 

Av S - 4 november 2008 08:39

Nu ska jag och Blazé snart åka till veterinären. Håll tummarna för oss är ni snälla! Jag vill inte behöva låta ännu en gris somna in... :-(


Yalima, Calaisa och Nonne är nu polare alla tre, det gick ovanligt lätt att sätta ihop de nya burkompisarna med varandra tycker jag. Inget tjaffs alls men det kanske berodde på att Calaisa behöll lugnet och höll sig undan istället för att utmana Yalima. Nu är det som om Yalima har vant sig vid att Calaisa finns i buren och så är det bra med det. :-)

Av S - 3 november 2008 09:09

Lördagens utställning i Kallhäll gick jättebra tycker jag. Fin kritik på alla djuren och alla fick cert eller ck! Bedelia kan numer titulera sig SCh! :-) Luneas kommer att ha med några djur i årsboken för 2008 - kuligt!


Gizelle och Bedelia blev 2:a bästa uppfödargrupp av 8, också det jätteroligt med tanke på den stora ålderskillnaden mellan dem och att Gizelle inte riktigt har färgat ur babypälsen ännu. Hon fick f.ö jättefin kritik av domare J som skulle vilja se henne igen så småningom. Just nu är hon ju precis 2 månader gammal och bara en bebis - en vild sådan...


Nonne skötte sig jättebra på utställningen, var ju lite orolig för att han skulle gå tillbaka till sitt superstressiga tillstånd som han var i när han flyttade hem till mig men inte då. Han åt grönsakerna i transporten och skötte sig jättebra vid bedömningen så det gick bra allting! Han fick 89p och blev 2/3, slagen av Luneas Vanja som ägs av Emma. Därför fick han bara ck den här gången. Emma äger också en ljuvlig lite self saffrontös som slog Elodie men det gör inte så mycket för lilla Belle, som hon heter, är dotter till Luneas Akili och Luneas Vanja så det är ju mina grisar bakom och därför känns det jättekul ändå Fler Luneor åt världen! ;-)


Elodie och Bedelia var med i maskeraden som höstlöv. :-) Det var egentligen tänkt att Gizelle och Bedelia skulle vara med men efter att ha visat Gizelle i ras insåg jag att det inte skulle gå med den sprättfian. Hon ville inte sitta stilla för fem öre och hade fullt upp med att undersöka allt spännande runtomkring. ;-) Så Gizelle byttes ut mot Elodie i sista stund och det gick kanonbra! Vi vann hela maskeraden! Hoho... Tant Sophie sopar banan med alla stackars barn. ;-)


Ställde även två grisar åt Anki varav den ena - Luneas Yalero som jag har haft här hemma på parning med Calaisa - tog cert så nu är även han SCh! Grattis Anki! Och för mig är det förstås också roligt att nu få en kull efter SCh Luneas Yalero och SCh Luneas Calaisa. :-)


Kul också att träffa en massa trevliga, välkända ansikten igen. Det är ju halva nöjet med utställningar. Tyvärr grusades det lite när jag insåg att vissa människor tydligen inte ser vad andra ser... Visst kan man bli hemmablind men någon måtta får det väl vara!


 Blazé har kommit hem igen och hans ena öga som har sett hemskt ut tidigare pga äggskalsöga ser nu riktigt illa ut. :-/ Det ser nästan blodfyllt ut men ändå gråaktigt, skitäckligt! Veterinärtid är beställd imorrn så får vi se vad de kan göra åt det. Han verkar iaf tycka att det är skönt att vara hemma igen, han har ätit ganska bra tycker jag och även fått kligröt som han gillar. Kanske var det en kombination av ögat (har han ont av det?), lite skruttighet pga ålder och hemlängtan som fick honom att tackla av hemma hos Anki. Jag hoppas iaf att han hämtar sig nu när han är hemma i sin gamla vanliga miljö igen.


Satte ihop nya burkompisar igår också. Calaisa fick flytta in till Yalima och Nonne. Tanken är att Calaisa och Yalima ska kunna bo ihop under sina dräktigheter och när ungarna sen är födda så Nonne är bara med i leken tills allt är lugnt och sansat igen är det tänkt. Yalima är ju längst gången med sina snart 7 veckor och hon tog kommandot direkt. Calaisa är ju bara lågdräktig ännu så det känns som en klok fördelning av rang. Jag vill inte att en högdräktig hona ska bli runtjagad en massa! Så mycket runtjagande har det dock inte blivit utan Yalima har mest visat att det är hon som bestämmer genom att hacka lite tänder och då springer Calaisa iväg eller hoppar upp på hustaket. Hon är iaf långt ifrån skräckslagen och kommer ner från taket när det är dags för mat. Nonne gillar den nya tjejen vääääldigt mycket och hon får kissa honom i ansiktet hur mycket hon vill, han bryr sig inte det minsta utan blir bara ännu mer exhalterad. ;-)


Nu ska jag strax bege mig till skolan - idag börjar det nya kurser igen!

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17 18
19
20 21 22 23
24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards