En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg under november 2008

Av S - 16 november 2008 18:46

Så var även denna helg snart över. Fikabjudning både igår och idag blev det, trevligt med lite besök! :-) Och alla godsaker som jag har bakat gick åt som smör i solsken - kul! Har surfat runt på en massa sidor med baktillbehör nu så jag är alldeles vimsig av strössel och muffinsformar. Varför kan inte någon i Sverige sälja en massa roliga, färgglada muffinsformar i olika mönster till låga priser? Har surfat runt på amerikanska sidor och i det där landet finns uppenbarligen hur mycket olika muffinsformar med motiv som helst! En massa sött strössel i form av olika saker som fjärilar, blommor, delfiner, dinosaurier, polkagrisar, pepparkakor, fiskar osv osv finns också! Sophie vill ha! Har hittat lite auktioner på tradera men allt blir så hutlöst dyrt! Det är tydligen fler än jag som gillar sånt... Åh vad det skulle vara roligt att driva ett eget litet café med hembakta söta dekorerade cupcakes och annat gott och även baktillbehör som olika muffinsformar, tårtdekorationer osv som man skulle kunna köpa. Skulle finnas en massa roliga coffee-tableböcker som gästerna fick bläddra i också. :-)

Av S - 14 november 2008 22:04

Nu har jag anmält till Västeråsutställningen i december. Fyra gris blev det även denna gången men inte riktigt samma som i Kallhäll.


  • Nonne ställs i ras, hoppas på cert där!
  • Elodie ställs i ras som senior för första gången, hoppas på cert där också förstås. Ställs också i petclass och om hon får silverkort då så blir hon Guldpet! :-)
  • Gizelle ställs i ras, hon är ju bara bebis än så länge men jag hoppas förstås på ett cert där.
  • Crepes Suzette ska få göra petclassdebut. :-) Hon är ju liten än så länge men det blir bra miljöträning för henne.


Idag har jag hunnit med en hel del faktiskt. Började skolan först kl 13.15 så jag passade på att gå lite på stan innan. Tog bilen eftersom jag tänkte åka och handla direkt efter skolan. Tvekade först eftersom det skulle innebära att jag måste parkera på stan. Men va fan, man måste ju våga om man ska komma någon vart så jag åkte. Parkerade i ett parkeringshus mitt i city, och det var ett stort framsteg ska jag säga. :-) Har tidigare inte vågat det med risk för att, om det skulle vara många bilar på väg in i garaget, bli stående i den galet lutande uppförsbacken. HUR skulle jag då ta mig därifrån!? Start i backe... Jo tjena - det inte inte min grej! Men det gick alltså bra och jag var så stolt över mig själv. :-) Hittade lite smågrejer på stan som jag köpte för födelsedagspengarna jag fick av pappa och farmor & Kalle. 


Efter skolan åkte jag och handlade som planerat, stack även in en sväng på Rusta där jag hittade en jättefin röd julgransmatta i filt med broderade vita stjärno, så en sån fick följa med hem. 


Till middag blev det kycklingfajitas.  Jag har även hunnit tvätta och baka lite inför morgondagens besök av mamma och Becke. Det blev kokostoppar och morotscupcakes med lime frosting. Förberedde ävendaimfluff till tårtan som ska bakas imorgon. Oooh så god den kommer att bli. :-)


Nu ska jag slänga mig i soffan med Petri och mysa lite.

Av S - 13 november 2008 17:15

Nu jäklar har jag uppdaterat hemsidan. Och det blev mååååånga uppdateringar ska jag säga! Över en månad sedan jag uppdaterade sist och det har ju hänt en hel del sedan dess. Upptäckte också att Blazé har ynglat av sig rätt bra med tanke på hur många ställen jag fick ändra länken till hans sida till minneslunden på. Har säkert missat det någonstans också - säg till om ni hittar en länk som går till hans egna sida!


Yalima är nu inne på 8:e dräktighetsveckan, på måndag har hon gått 9 veckor. Till  nästa helg borde det alltså bli bebisar! :-)

Av S - 12 november 2008 19:00

Idag fyller jag år! Hela 27 bast blir jag. :-) Fick en jättemysig och fin fleecetröja av Petri och så har han varit ledig från jobbet idag dagen till ära. :-) Vi har gått på Järnvägsmuséet här i Gävle, tagit en promenad vid Älvkarleby fallen och fikat bakelse på ett konditori. Nu står Petri vid spisen och wokar. :-) Fläskfilé med paprika, champinjoner och jordnötter (och lite annat kraffs förstås) blir det - ett tidigare beprövat recept och det är supergott! När vi kom hem från dagens utflykter så stod det ett blombud vid dörren. Söta mamma hade skickat en jättefin bukett med en vit amaryllis, videkissar, ett stort grönt blad och lite gräs. Verkligen jättefina och de står nu i en vas på golvet i vardagsrummet. Jag gör mitt bästa för att vakta dem från katterna som är väldigt förtjusta i blommor och blader. :-p


Har fått flera sms och telefonsamtal idag också. Roligt att så många kommer ihåg en! :-) Marsvinen har fått bladpersilja idag, istället för födelsedagsfika. ;-) Det var mycket uppskattat!

Av S - 11 november 2008 15:38

Har funderat lite på det här med att behöva ta bort älskade husdjur. Det har ju blivit en hel del sånt för min del på sistone. :-(


Jag fungerar som så att jag behöver förbereda mig mentalt på själva avlivningen. Om jag vet om att det kommer att ske eller förmodligen kommer att ske så kan jag förlika mig med det och jag blir inte lika ledsen väl hos veterinären. Visst fäller jag en hel del tårar ändå men det blir på ett sätt inte lika känslosamt om jag har förberett mig mentalt innan. Så var det med både Undine och Lucky, men inte med Blazé...


Undines avlivning var ju bokad ett par dagar i förväg och i ärlighetens namn hade jag ställt in mig för längesen på att jag skulle behöva ta bort henne i förtid. Hon var ju satin... Visst, det kanske är hemskt att tänka så men för mig har det varit ett sätt att orka. Ända sedan jag beslutade mig för att sluta med satinavel pga all OD som mina satiner har drabbats av så har jag verkligen försökt att inte skapa ett alltför starkt band med de satiner jag har haft kvar. För det blir så väldigt mycket jobbigare då. Jag minns t.ex när jag fick ta bort underbara Karizma, även fast hon inte blev så gammal så var hon en helt underbar hona (dotter till Blazé och med samma underbara temperament) - supertam, pussig och väldigt "mattig". Att behöva ta bort henne vid så ung ålder pga OD var verkligen hemskt! Och sedan dess har jag hela tiden haft OD i bakhuvudet och inte vågat knyta an till satiner. Därför känns det jätteskönt nu när jag inte har några kvar längre. Den oron är borta nu.


Med Lucky kom det lite mer plötsligt men hon hade ju varit rejält dålig en kort tid innan och redan då tror jag att min mentala förberedelse började. När jag sen åkte iväg till veterinären så kände jag på mig att det inte skulle gå att rädda henne.


Med Blazé däremot var jag inte alls inställd på att behöva låta honom somna in. Jag trodde verkligen att det skulle gå att lösa och att det inte var så pass allavrligt att veterinären skulle rekommendera avlivning. Så där kom det som en chock och var jättejobbigt! Tårarna forsade och jag var jätteledsen inne hos veterinären och en lång stund efteråt också. Körde hem därifrån alldeles rödgråten och med en dimma framför ögonen pga alla tårar. :-( Pratade med mamma en timme senare och då brast det igen. Nu har jag förstås smält det men inser alltså att det blir så mycket jobbigare om jag inte har fått tid att förbereda mig på att det kan bli tal om avlivning.


Nu hoppas jag verkligen att det dröjer innan nästa veterinärbesök!

Av S - 9 november 2008 22:29

Idag har jag haft besök av pappa, hunden Flora, farmor och farmors man Kalle. :-) Jätteroligt att få besök, det händer inte sååå ofta. Eftersom jag fyller år på onsdag så fick jag presenter idag - pengatillskott i kassan och det tas tacksamt emot! Pappa blev också lite firad med en bok som han tyvärr redan hade. :-/ Jag hade bakat tårta och kakor efter recept ur "Leila bakar" och det blev himla gott alltihop. :-) Nu på kvällen har jag och Petri tagit en promenad, vi ska försöka börja röra mer på oss. Att börja träna på gymmet igen känns inte särskilt lockande så vi börjar lite lätt med att promenera. Måste röra mer på oss!


I fredags flyttade lille Chocolat hemifrån. Har fått rapporter om att allt går bra med honom och samborexen Marcus och att Chocolate älskar persilja. :-) Lycka till med honom Emilie!


Några tunnlar hade de, precis som Emilie påpekade, inte på Ikea i Gävle. Men de har inte utgått ur sortimentet utan de finns bara inte på lager i Gävle. Typiskt! Jag som tänkte slänga de gamla tunnlarna och ge grisarna nya. Men det blir till att tvätta de gamla ordentligt istället då. 


Nej, nu är det sängen som hägrar. Imorrn är det skola och sista gången på akupunkturen. Natti natti!



Av S - 6 november 2008 08:52

Livet rullar förstås på även utan Blazé även om det är ytterligare en nos mindre i marsvinsrummet och jag skär upp alldeles för mycket grönsaker på kvällarna. Yalimas mage börjar bli stor och bebisarna sparkar därinne. På måndag har hon gått 8 veckor så det är inte så lång tid kvar. Hoppas nu bara att allt går bra där... Är så nyfiken på vilka filurer som gömmer sig därinne. Om de har fått en kombination  av sina föräldrars allra bästa gener och ser ut som små perfekta buff- och saffronmarsvin eller om generna har skurit sig helt och det blev pannkaka av alltihop. Men pannkaka är ju också gott förstås! ;-)


Lille Chocolat verkar äntligen ha fått en eget hem nu. :-) Han kommer att flytta hem till E snart och bli sällskapspojke till en av hennes pensionerade rexhanar. Det tror jag blir jättebra!


Idag har vi studiebesök på DHL på eftermiddagen. Det börjar inte förrän kl 17 så jag har hela dagen på mig att göra något vettigt. Ska läsa lite statistik nu tänkte jag och sen dra iäg till Valbo och kika lite på Ikea, skulle behöva köpa nya tunnlar till grisarna och även en fleecefilt som jag kan klippa bitar från. Fleece är mysigt tycker marsvinen. Tänk vilken frihet det är med körkort!


Av S - 4 november 2008 22:08

Har fått två frågor ang äggskalsöga nu så jag tänkte berätta lite mer om vad veterinären sa om Blazés öga.


Blazé hade alltså haft äggskalsöga rätt länge, säkert sedan två år tillbaka eller så. På ena ögat såg det ut precis som vanligt äggskalsöga som jag känner igen det och på det andra ögat (som var så illa nu) såg det också ut som vanligt äggskalsöga till en början men för ett tag sedan så började det förändras. Blazé var ju rödögd men jag tyckte att han såg ut att ha fått en lite annorlunda röd färg på ögat, mer mörkröd liksom. Dessutom noterade jag att hans ena öga (alltså det mest skadade) började puta ut mer än det andra. Nu när jag fick hem honom igen hade det blivit ännu värre och såg riktigt illa ut med gråaktiga partier i det röda, plus äggskalsöga på det. :-/ Igår kväll upptäckte jag att det faktiskt såg ut att vara blod i ögat, det var som en liten ansamling i nederkanten av ögat som rörde sig beroende på hur jag höll Blazé. Veterinären hade en teori om att äggskalsögat hade blivit så allvarligt att något blodkärl hade spruckit och att Blazé, pga nedsatt flöde och förmåga att göra sig av med vätska i ögat, därför fick blod- och vätskeansamling i ögat. Men det var bara en teori alltså och jag vet inte själv vad jag tror. Äggskalsöga i sig är ju inte farligt eller något som marsvinen lider av utan det här var någon annat också. Veterinären pratade också något om att njurfel kunde ge liknande symptom. Men exakt vad hon sa om det minns jag inte, jag var inte riktigt mottaglig för information då utan var bara så himla ledsen över att jag skulle behöva låta min mysfarbror somna in. Så nej, Denise, jag tror inte att du behöver vara orolig. Det här var nog något annat än bara vanligt äggskalsöga.

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frĺgor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17 18
19
20 21 22 23
24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards