En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg under mars 2009

Av S - 22 mars 2009 14:35

Gårdagen i Kallhäll var trevlig! Jag dömde petclass och det var galet många pettar anmälda så det tog hela dagen. Otroligt hög kvalitet på pettarna och väldigt många småttingar - jättekul! :-)


För mina egna rasdjur gick det bra. Gizelle går i sin mors fotspår och kan numer titulera sig SCh. :-) Dessutom blev hon BIR. Någon placering i finalen fick vi dock inte även om domaren verkade gilla henne skarpt. För Lucky Me gick det också jättebra, kunde man iaf tro på hans bedömningssedel där det stod utmärkt och mycket bra på alla punkter. Utmärkt för åldern fick han som en liten extra kommentar och domaren var mäkta imponerad över att se ett så fint äldre djur (han är ju 3,5 år vilket verkligen inte syns). Men något cert fick han inte... Den tyske domaren var väldigt snål på certen på selfarna och bara 3 av 20 selfar fick cert och då såg jag många fler som var av mycket bra kvalitet och lätt hade fått cert av en svensk domare! Nåja, vi kommer igen, och jag är mycket stolt över Lucky Me som skötte sig bra på domarbordet. Han är lite stissig och rädd fortfarande så jag var orolig för att han skulle flyga av bordet i ren panik men så blev det inte. Han verkade riktigt cool. :-)


Nonne lånades ut till Sofie där han kommer att få göra bebisar med henne golden roan hona, jag hoppas att han ska göra sitt jobb bra! :-)


På hemmafronten har det flyttats om litegrann. Lucky Me fick överta Nonnes plats som lekfarbror till Kokostopp och det funkar okej, lite jagande emellanåt men inget allvarligt. Försökte tidigare i veckan med Åssian men se det gick inte alls. Åssian gillade konstigt nog inte alls sin nya kompis så då får han väl gå själv och tjura då. Eftersom Lucky Me fick byta ut sina damer mot en liten pojkspoling blev ju då Elodie och Crepes ensamma i sin bur. Och det märktes direkt! Crepes såg sin chans att puckla på Elodie när Lucky Me var borta och inte kunde säga ifrån. Elodie är ju högdräktig och borde verkligen inte stressas upp av en jobbig burkompis men jag har inte någon bättre lösning just nu så jag avvaktar ett tag och hoppas att Crepes ger sig. Hon kanske bara vill visa vem som bestämmer och så är det bra sen. Man kan ju alltid hoppas...


Alla dräktiga honor verkar må bra och min oro för Calaisa är borta nu. Hon äter vissa saker med god aptit och vissa ratas helt så jag antar att det bara är lite dräktighetsnojja. Hö och kraftfoder äter hon bra av, hon vilar emellanåt och dricker vatten emellanåt så det går ingen nöd på henne. Burkompisen Madeira blir tvättad lite då och då också och de två tjejerna fungerar överhuvudtaget väldigt bra ihop.


Nu ska jag återgå till materialläran... *suck*

Av S - 20 mars 2009 15:27

Så här ser Tosca ut nu när hon är 6,5 veckor gammal. :-) Sötgrisen!

Av S - 20 mars 2009 15:21

Det finns nog få djur som kan njuta så mycket som katter. :-) När de gör något så är det verkligen till 100%, iaf Siri och Daisy. Är de trötta så är de helt väck, är de leksugna så kör de så det ryker, är de keliga så finns det ingen hejd på spinneri, åmande och buffande. Just nu är Siri en mycket trött katt...


 


 

"Men åååh, ge dig matte! Ser du inte att jag sover!? Zzzzz..."

Av S - 19 mars 2009 19:31

Bladpersilja var väldans populärt! Så mina farhågor ang Calaisa var nog onödiga den här gången. Hon vill väl bara bestämma själv vad hon ska äta, gärna sånt som är lite lyxigt och dyrt. :-p


Har trimmat lite på Lucky Me ikväll och även lite på Gizelle. Hon är dock, skönt nog, i rätt bra form fortfarande sedan Valbo-utställningen så det var bara lite finputs där. Imorgon blir det bad av grisarna som ska med. 

Av S - 19 mars 2009 10:07

Nu har jag fotat och vägt mina tre högdräktiga honor. Det är faktiskt lite intressant att se hur olika de både ser ut och väger just nu trots att de alla tre är nästan exakt lika långt gågna.


Yalima är markant störst med sina 1392 g, men magen ser inte så stor ut på bilden. Hon är en rätt stor hona i sig och väger nog runt 1100g i odräktigt tillstånd, hon är ju dessutom mycket äldre än de andra två honorna och har haft tre kullar tidigare. Jag tror att Yalima får fyra ungar.


Elodie är förstföderska och inte alls särskilt stor, på bilden syns det knappt att hon är dräktig men det är hon kan jag lova. Det sparkas där innen men jag tror att hon bara får två bebisar.


Calaisa sen då... Hon ser stor ut på bilden och det är hon också. Hon är en rätt liten och cobby hona så magen är stor och spänd nu. Hennes förra kull föddes ju två veckor för tidigt helt utan förvarning men hon var pigg och frisk efteråt och nu hoppas jag att det ska gå bättre den här gången. Jag tror att hon får fyra ungar.


 

Av S - 19 mars 2009 08:20

I måndags var vi och hämtade sex balar hö hos en bonde utanför Skärplinge. Fint och grönt hö som doftar gott och marsvinen gillar det. :-) Skönt att kunna köpa hem mer hö och förvara i matkällaren nu, tidigare har det bara blivit en bal i taget och så blev det panik varje gång den började ta slut. Men nu har jag alltså hö för ett bra tag framöver. :-)


Inget mer har hänt med Calaisa, mer än att hon är lite kräsen med maten kan jag tycka. Idag ska jag cykla iväg till Willys och leta efter bladpersilja, de burkar ha det där. Lite melon och annat gott kanske också kan slinka ner. Selleri är väldigt populärt men äpple ratade hon igår.


Jag har tenta på tisdag och börjar få lite småpanik inför den. Jag blir ju borta hela lördagen i Kallhäll så där går en hel dags pluggande bort. Idag på eftermiddagen ska vi göra lite intervjuer och observationer på sjukhuset för ett projekt i skolan och imorgon har jag en föreläsning och sedan ev till sjukhuset igen. På kvällen är det förberedelser inför utställningen som gäller. Och helst ska jag hinna trimma på de två djur som ska med innan dess också. Det är lite mycket nu. Och migränen hänger i huvudet mest hela tiden tycker jag. :-/

Av S - 17 mars 2009 16:15

Hmmm... Nu blir jag fundersam på Calaisa. :-/ Hon är ju, liksom Elodie och Yalima, dräktig och inne på sin åttonde vecka (8 veckor igår). Jag såg parningen så jag är säker på datumet (om jag inte har skrivit helt fel i almanackan men det tror jag inte). Tog upp och kände på henne idag och hon är rätt mycket öppen i bakre fogen redan, dock inget i främre ännu. Honor kan ju gå öppna länge så okej då, det kan väl stämma. Vad som däremot är skumt är att hon har fått mjölk. Inte så att hon har jättemycket men det kommer när man klämmer på spenarna. Det känns ju som att det är väl tidigt med tanke på att hon har minst 1,5 vecka kvar iaf. Sist födde hon ju för tidigt just i 8:e veckan så nu är jag orolig att samma sak är på väg att hända igen. :-/

Av S - 17 mars 2009 11:22

Letade som sjutton efter katterna nyss eftersom det hade varit oroväckande tyst under en lång stund. Risken för att något förbjudet pågår är rätt stor då. Hittar dem till slut ihopträngda i marsvinens transportbur. :-p Har den stående på golvet i marsvinsrummet så att de kan gå in där om de vill när de har golvtid. Och där ligger alltså två katter och sussar så sött, trångt och jäkligt är det men det verkar inte bekomma dem det minsta. Jag misstänker att de har gjort så fler gånger tidigare för det har varit onormalt mycket spån på golvet på sistone. :-p


 

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards