En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg under augusti 2010

Av S - 13 augusti 2010 20:17

Stora lilla Rosmarin vägde ikväll 150 gram så hon ökar stadigt i vikt nu! Sitter i matskålen och knaprar kraftfoder om hon inte ligger vid mammas tuttar. :-)


Vanilla är inne på 68:e dräktighetsdygnet så nu kan bebisarna komma när somhelst. Hon har "fällt ner" nosen också som synes på bilden nedan.


Hur många ungar tror ni på?


   


Av S - 13 augusti 2010 09:21

Nu har jag bestämt att lilla stora bebisen ska heta Luneas Rosmarin. Hon döps efter en krydda eftersom det är vad både hennes mamma (Nellike = nejlika) och morfar (Krokas = saffran) är döpta efter. Om hon ska stanna eller bli till salu får tiden utvisa...

Av S - 10 augusti 2010 16:52

Här kommer bilder på lillskruttan när hon är alldeles torr och fin. :-)


Söt som socker är hon... Och så knubbig och go!


     

Av S - 9 augusti 2010 20:41

Jag kunde inte hålla mig från att fota underverket. Är hon inte bedårande!?


   

Av S - 9 augusti 2010 19:49

Nu har Nellike precis klämt ur sig en jättebebis! 142 gram! En self saffronhona modell gigant och galet söt men tyvärr har hon dubbla rejäla öronveck. Men, men, man kan inte få allt. ;-) Nellike ser smal ut igen och det verkar inte komma någon mer bebis så då var min allra första förhandsgissning rätt ändå då.


Jag såg när allting sratade och har filmat lite under tiden, dels själva värkarbetet och sen när bebisen precis är ute och tvättas ren från hinnorna. Jag petade bort hinnan från nosen på henne, jag är alldeles för otålig för att våga låta mamman sköta allt själv om jag står bredvid och ser på. Jag kan inte låta bli att hjälpa till! Nellike fattade först inte att bebisen hade kommit ut utan satt vänd åt andra hållet med bebisen bakom sig men så fort jag hade petat bort hinnan från nosen och bebisen började fnysa och ha sig så vände hon sig om och började tvätta. Duktiga Nellike! Tänk att föda ut en sån där bjässe som förstföderska. Stackars liten...


Bilder på jättebebisen kommer så småningom. :-)

Av S - 9 augusti 2010 10:10

Nu är Gizelle och Qelise tingade och de flytta i samband med NM i september. De kommer till ett jättebra hem så jag känner mig helt trygg. :-) Lilla Qumina däremot är förmodligen till salu (har inte helt bestämt mig ännu...), uppfödaren jag mailade till ang Qumina hade inget behov av en hona just nu.


Skulle också vilja passa på och göra lite reklam för fina killarna Banana Split och Maple Walnut Pie som är till salu och finns en bit utanför Gävle. En annons finns nu utlagd på Blocket, ta gärna en titt.


Nellike är inne på sluttampen av dräktigheten nu och bebisen(-arna?) kan komma när som helst. Idag är hon på dygn 68 och har öppnat sig rejält både i bakre och främre fogen. Det kanske sitter bebisar i buren när jag kommer hem, vem vet. :-)


Av S - 6 augusti 2010 09:05

Nu börjar det dra ihop sig för Nellike att föda. Hon har nu gått 65 dygn på dräktigheten och jag blir inte klok på hur många bebisar hon har. Först var jag säker på att det bara var en bebis men nu tror jag att det kan vara två. Den/dem känns iaf rätt stora så jag hoppas att allt går bra vid födseln. Vanilla har ytterligare några dagar kvar innan det är dags för henne men hon är mycket större och tyngre och magen är full med bebisar så där är det svårt att känna hur många de är. Förmodligen 4 stycken.


Igår skickade jag in reggen på Gizelles döttrar... De har redan hunnit bli fyra veckor och jag hade helt glömt bort att regga dem! Men nu är papprena iaf ivägskickade. Jag kommer nog inte att spara någon bebis ur den här kullen. Selfhonan Qumina kommer att flytta till Pulmu i Finland i samband med Nordiska och den andra selfhonan Qelise är till salu tillsammans med sin mamma Gizelle. Jag har alltså beslutat mig för att sälja Gizelle. Hon är tagen ur avel nu och ska inte få några fler kullar utan bara få bli mycket ompysslad och leva ett gott pensionärsliv. Tyvärr kan jag ju inte spara alla grisar som jag skulle vilja, då skulle jag svämma över till slut så efter mycket funderingar kommer jag att sälja Gizelle. Och eftersom hon kan vara ganska dominant mot andra honor så tänkte jag att det passar bra att hon får flytta tillsammans med sin dotter. Det finns redan en intresserad köpare så vi får se om det blir så att tjejerna flyttar dit. :-)Den tredje honan, crestade Quinta, kommer jag förmodligen också att sälja. Jag har skickat iväg ett mail till en uppfödare som har stått i kö på en crestad buffhona länge nu och erbjudit henne Quinta men jag har inte fått svar därifrån ännu. Vi får väl se hur det blir.


Nytagen bild på Gizelle och dottern Qelise:

  



Av S - 5 augusti 2010 15:44

Fick ett tråkigt samtal idag från en marsvinsköpare. :-(


I december förra året sålde jag först de två bebishanarna Mauritz och Mowitz till en familj i Enköping. Mamman i familjen hade kärat ner sig totalt i brorsan Milton redan innan de kom hit men det blev ändå de andra bröderna som fick följa med hem eftersom de då bodde ihop redan (Milton bodde med en annan, vuxen hane). Efter någon vecka fick jag dock ett telefonsamtal från pappan i familjen och det visade sig att de inte hade kunnat släppa tanken på Milton och det slutade med att de även kom och hämtade honom. De tre bröderna har sedan dess bott tillsammans med lite tjaffs då och då men det löste sig nyligen helt då de fickf lytta in i en större bur.


Idag ringde mamman i familjen och berättade att hon hade hittat Mauritz i princip livlös i buren när hon kom hem från jobbet. De körde direkt iväg till veterinären men Mauritz gav upp på vägen och hade redan somnat in när de kom fram. Han blev ändå undersökt av veterinärerna men de kunde förstås inte säga varför han hade somnat in så ung. Så himla tråkigt och ledsamt.   Killarna hade precis fått till rangordningen och trivdes jättebra tillsammans och så hände det här. Mamman i familjen berättade att Milton och Mowitz som finns kvar i livet verkar lite nedstämda och fundersamma och det är väl inte så konstigt om det är så förstås. De saknar väl sin bror.


Vila i frid lille Mauritz!

091031 - 100805


Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5 6
7
8
9 10
11
12
13 14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards