En marsvinsuppfödares liv och leverne

Direktlänk till inlägg 7 september 2010

Äppelkräm och konst

Av S - 7 september 2010 09:06

Igår kväll kokade jag äppelkräm på äpplen som vi fick av pappa i lördags så nu har jag ätit hemkokad äppelkräm med mjölk till frukost. Mums! :-) Kl 11 är det dags för mig att träffa någon på ett äldreboende alldeles här i närheten för att se om jag kan få bli timvikarie där. I övrigt är det trögt på jobbfronten just nu. :-/ Det vore så skönt att få ett bra, fast jobb men jag antar att jag måste ställa in mig på att det kan ta tid innan det dyker upp något.


Förutom jobbintervjun idag har jag lite planer på att försöka mig på att fixa ett bidrag till konstutställningen på NM... Har lite planer men vi får se om det går att få till som jag vill. ;-)

 
 
Ingen bild

Miriam

7 september 2010 21:29

Hej!
Det är jag igen, jag som frågade kring mina marsvins-killar som slogs.
För någon dag sen fick ena killen ett riv/bit sår på nosen igen.
Jag har killarna på en filt på sängen nu medans jag sitter här och pluggar.
Till en början så sitter de i ett hörn bredvid varandra och är lite rädda. Efter ett tag så går de ifrån varandra och börjar hacka tänder, resa ragg och gå emot varandra sidleds(så att de ser större ut) Ibland hugger de mot varandra också.
Andra sekunden så kan de lägga sig ned och gäspa. Och om jag råkar skrämma de så springer de och lägger sig bredvid varandra.
Som jag uppfattar det så är det den yngre hanen(4månader) som ger sig på den andra (5månader). Det är liksom han som börjar.

Hur länge brukar detta pågå?
Måste jag sära på dem? Eller kastrera ena eller båda? Jag tänker mig inte att det är så skönt för marsvin att bo ihop om detta fortsätter.

Tacksam för svar!
Miriam

S

7 september 2010 22:14

Att kastrera hjälper tyvärr inte mot deras beteende, de kommer att ha kvar samma beteende som innan kastreringen. Det låter ju helt klart som om de bråkar rätt rejält men det kan vara så att de bara behöver göra upp/göra om rangordningen så blir allt frid och fröjd igen. Jag hade avvaktat så länge de inte bråkar konstant och gör illa varandra ordentligt. Du kan även testa att bada dem båda två och skrubba talgkörteln noga på båda men inte torka dem helt torra med hårtork utan bara med handduk så att de fortfarande är lite fuktiga i pälsen när de sätts ihop igen. Jag hade även försökt ordna så att de kan få större utrymme just under denna "trots-period" för att minimera att de går varandra på nerverna. Men om de verkligen flyger på varandra och slåss rejält så måste du förstås sära på dem. Hoppas att det löser sig!

 
Ingen bild

Miriam

8 september 2010 15:39

Ja, jag håller på med att fixa en större bur. Just nu så har jag bara ett "hus" i buren, och marsvin ska ha minst ett hus var. Så strax får de större utrymme och varsitt hus.
Jag ska testa det där med badningen.
Tack för alla råd! // Miriam

En annan fråga..
När jag håller i Melker(han som är 5mån) så ligger han lugnt i famnen när jag klappar honom. Men han tuggar, utan att ha något i munnen. Är detta ett tecken på att han "myser" och trivs eller är det ett negativt beteende?

S

8 september 2010 16:48

Att han tuggar lite när han ligger och myser är just ett tecken på att han trivs. Sen kan marsvin även hacka tänder/tugga när de är väldigt sugna på något gott och matte eller husse är lite för långsam. ;-) Mina grisar hackar ofta tänderna när det är matdags och jag kommer med mathinken men eftersom de är ganska många så tar det ju ett tag innan de sista får sin mat och vid det laget har de ofta börjat "tugga". :-)

Lycka till med pojkarna!

 
Ingen bild

Miriam

10 september 2010 08:10

Tack så mycket! Ja, mina brukar också tugga just innan de vågar sig på att smaka på grönsaksbiten :)

Jag testade det där med badningen. De bråkar fortfarande lite men Melker har kommit på att han kan hoppa upp på hustaket, så då slipper de vara allt för nära varandra ändå.
Vi har fått tag på en plastmatta/badrumsmatta så snart ska killarna få en större bur!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av S - 24 september 2012 21:45

Ikväll hittade jag Crepes död i buren. Hon låg under huset och jag trodde först att hon sov men sen såg jag. :-( Imorse var hon som vanligt så jag vet inte vad som hände. Antagligen var det bara ålderdomen som slog till, hon var ju ändå 4 år. Vid sån...

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27 28 29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards