En marsvinsuppfödares liv och leverne

Alla inlägg den 11 augusti 2011

Av S - 11 augusti 2011 16:45

I helgen är det dags för utställning igen. Umami och Leanna ska ställas ut men ytterligare fyra grisar (Nellike, Tosca, Sockerkaka aka Mimmi och Xenophilia aka Kajsa) ska med eftersom de ska flytta till nya hem i samband med utställningen.


Egentligen skulle en femte gris ha följt med också – lille Xhantus, men tyvärr har han blivit sjuk. Det började i början av veckan med att han fick, vad jag trodde var, munsvamp. Gegga vid de övre framtänderna och lite geggigt mellan läpparna. Jag började tvätta med vichyvatten (vilket har funkat flera gånger tidigare när bebisar fått munsvamp) flera gånger om dagen men det blev bara värre. Gick då över till Pevaryl men inte heller det hjälpte. Igår när jag kom hem från jobbet var han alldeles neddregglad och sörjig runt munnen. Det såg inte alls bra ut och sedan dess har det blivit värre ändå, han är blöt långt ner på bröstet. Han äter sämre också och har tappat lite i vikt under natten till idag. Jag har fått en veterinärtid imorgon mitt på dagen och jag är rädd för att de inte kommer att kunna göra något. Han verkar vara öm i munnen/tänderna för han biter så väldigt försiktigt när han ska äta. Jag hoppas att det är en bakterieinfektion i munnen bara så att han behöver antibiotika och att han då blir bra igen men jag har svårt att tro att det skulle vara något så ”enkelt”. :-/ Jag hoppas verkligen inte att det är något tandfel för i så fall ser inte prognosen god ut – fel tandställning när man bara är 8 veckor bådar inte gott. :-(


Med till veterinären följer också Yalima. Hon har förmodligen en rejäl UVI nu och jag hoppas att en lång antibiotikakur kan ta kål på den. Jag tror inte att det är urinsten för hon kan kissa utan problem (hon är sjöblöt i rumpan mest hela tiden tycker jag) och piper ingenting. Vi får se vad veterinären säger. Jag skulle få träffa någon som är duktig på marsvin, undrar om det är den veterinären jag tror – i så fall blir jag glad för hon är jättebra, lyhörd och lyssnar på vad jag har att säga.


Vaniljhjärta som ju blev parad när hon rymde till hanarna direkt efter att hennes kull föddes i slutet av juni är nu konstaterat EJ dräktig! Hon brunstade för ett par veckor sedan – så skönt att hon inte blev dräktig. Nu kan hon få växa på sig i lugn och ro, och det har hon också gjort. Nu väger hon ca 830 gram och ökar stadigt i vikt.

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards