En marsvinsuppfödares liv och leverne

Direktlänk till inlägg 20 augusti 2010

Bara två kvar

Av S - 20 augusti 2010 15:25

Fy fan...  Har precis tagit bort två av Vanillas bebisar. Inte bara lilla saffrontösen alltså utan en av buffarna också! :-( Och två små marsvinsbebisar efter varandra är alldeles, alldeles för mycket även om jag vet att det var det enda rätta att göra.  


Lilla saffronhonan var ju väntat, det gick helt enkelt inte längre. Trots mitt matande gick hon inte upp i vikt utan låg kvar på 42-43 gram. Hon såg inte heller frisk upp, så liten och ynklig. :-( Men buffhonan då... Ja, jag hörde ett konstigt ljud från buren, som om någon rosslade något fruktansvärt. Min första tanke var att det var saffronbebisen som fått lunginflammation pga mjölk som kommit i lungorna men det visade sig vara en av buffhonorna (hon med pälsriktningsfel) som satt och fnyste och snörvlade. Ur nosen kom det bubblor med skummigt slem och hon fnös och rosslade. Jag torkade bort det men det kom hela tiden mer. Hon "hulkade" även emellanåt som om hon hade något i halsen, men jag tror att det bara var slem för på slutet kom det även skummigt slem ur munnen. :-( Jag försökte suga ur näsan på henne med en liten milliliterspruta och när inte det gick så försökte jag t.o.m suga ur slemmet själv med munnen (Uäck! jag vet! men vad gör man!) men inte heller det hjälpte. Jag petade med en tops i munnen/svalget på henne men fick inte upp något (om det nu skulle ha varit något som satt fast). Jag försökte även slunga henne för att få upp slemmet, det brukar funka bra på nyfödda bebisar som rosslar pga fostervatten men det hjälpte inte nu. Hon andades jätterossligt och jag har ingen aning om vad som hade hänt. Bara några minuter tidigare var hon helt som vanligt! Jag satte ner henne i buren i hopp om att det skulle gå över men det gjorde det förstås inte. Hon andades jättetungt och nytt slem kom hela tiden, hon såg verkligen alldeles för eländig ut och mådde inte alls bra. Hon satt bara stilla i buren och rörde sig ingenting, inte ens när mamma kom i närheten gjorde hon några försök att gå dit för att dia. I vanliga fall är det full fart på henne så något var väldigt, väldigt fel.


Efter att ha övervägt veterinärbesök och kommit fram till att de inte skulle kunna göra något för att hjälpa en så liten bebis (83 gram) så tog jag mitt förnuft tillfånga och tog bort henne. Hemskt!  


Det känns verkligen som ett stort frågetecken och jag kommer att hålla stenkoll på de andra bebisarna nu så att det inte är något konstigt smittsamt..? Någon som har varit med om något liknande.

 
 
Malin

Malin

20 augusti 2010 16:26

Hur klarar du av att göra det så ofta? Hur gör du när du tar bort dem? Inte för att verka makaber men jag vet inte om jag skulle klara av att göra det...

http://www.wilmapalmen.blogg.se

S

20 augusti 2010 16:36

Det är ju inte så ofta som tur är. Men det är lika hemskt varje gång. :-( Och även om det är jättehemskt så tycker jag att det är något som alla smådjursuppfödare måste kunna göra (eller ha någon annan som gör det åt dem). Hur jag gör? Ja du... Jag tar ett tungt, hårt föremål och slår snabbt och hårt över huvudet/nacken. Låter säkert jättehemskt och makabert men det går otroligt fort och är enligt mig mycket bättre än att behöva ta en spruta hos veterinären. Men jag skulle aldrig klara av att göra det på ett vuxet djur, små bebisar går ändå relativt bra för jag har inte hunnit fästa mig alltför mycket och det krävs inte mycket kraft men ett vuxet marsvin... Nej, det skulle jag inte klara av så där blir det tyvärr alltid veterinären. :-/

 
Ingen bild

mamma

20 augusti 2010 18:06

Men fy 17!!! Tur ändå att du var hemma annars hade väl den lilla sakta och plågsamt kvävts till döds.

 
Eivor

Eivor

20 augusti 2010 19:26

Jag har varit med om liknande händelser några enstaka gånger på ungar som jag stödmatat. Hos mig har detta bara hänt på ungar som varit stödmatade, aldrig andra ungar. Så jag har då tänkt att det beror på att de är så svaga och att det har med det att göra. Då har det också kommit ut massor av slem och gegga ur näsan. De har varit små och ynkliga ungar som inte klarat sig trots stödmatning. Det är jättetrist när det händer, men det är tur nog väldigt sällan.

http://www.charmtrollets.se

S

20 augusti 2010 19:46

Ja det är det jag tycker är så konstigt. Om det hade varit den lilla klena saffronbebisen som jag stödmatat så hade jag inte blivit så förvånad men en till synes frisk och pigg bebis som plötsligt blir så akut sjuk... Läskigt. :-/

 
Felicia

Felicia

20 augusti 2010 21:45

Åh nej, vad tråkigt :-(
Sov sött små sötnosar!

http://grisenfrideborg.bloggagratis.se

 
Malin

Malin

20 augusti 2010 22:15

Ja, det lät hemskt...skulle aldrig klara av det. Du kanske har blivit lite härdad genom åren också.

http://www.wilmapalmen.blogg.se

 
jenny

jenny

21 augusti 2010 12:52

Tråkigt :(
rip

http://jennylarssonkuskochryttare.blogg.se

 
maria

maria

22 augusti 2010 20:22

Har också haft en unge som "skummade". Det var precis som du beskrev. Den var helt vanlig minutrarna innan sen började hon hulka sig. Och sedan började det skumma ur både nos och mun. Det var nog bland det hemskaste jag sett. Så jag försår hur du känner..
kram maria

http://marias.bloggagratis

S

22 augusti 2010 21:11

Ja det var verkligen hemskt att se, och att inte kunna hjälpa henne! Men ändå intressant att höra att du också har varit med om det. Hur gammal var bebisen? Antar att hon inte heller klarade sig? Undrar om det finns fler som har varit med om det. Eftersom det iaf har hänt i två olika fall så verkar det ju vara något som förekommer hos bebisar, frågan är bara vad det beror på! :-/

 
maria

maria

25 augusti 2010 17:39

Hon var bara ett par dagar gammal. Vi stödmatade henne som bebis då mamman inte gav di. Men det var inte i samband när vi matade, för då kunde man ju trott att de stötte bort maten. Utan det var när vi skulle in för att mata henne som vi upptäckte det. Ne precis, hon klarade sig inte.
Hennes syster är fullt frisk och är snart ett år.

Knepiga symtom tycker jag, och det är som du säger, vad beror det på?

http://marias.bloggagratis

 
Karin F

Karin F

27 augusti 2010 13:12

Även människor kan få skum bubblandes ur mun/näsa. Beror på vattenansamling i lungorna, oftast till följd av någon underfunktion på hjärtat (t.ex. infarkt).

http://www.myosotis.se

 
maria

maria

31 augusti 2010 06:45

oj karin, nu blir jag ju rädd! är inte det ärftligt?

http://marias.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av S - 24 september 2012 21:45

Ikväll hittade jag Crepes död i buren. Hon låg under huset och jag trodde först att hon sov men sen såg jag. :-( Imorse var hon som vanligt så jag vet inte vad som hände. Antagligen var det bara ålderdomen som slog till, hon var ju ändå 4 år. Vid sån...

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5 6
7
8
9 10
11
12
13 14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards