En marsvinsuppfödares liv och leverne

Direktlänk till inlägg 29 januari 2010

Könssjukdom på marsvin?

Av S - 29 januari 2010 08:47

Krokas har fått problem. :-( Upptäckte i tisdags att han pep när han kissade, kollade snoppen på honom och ser att han har små runda utslag där, det ser ut som varansamlingar, ca 2-3 mm i diameter. Längst ut på snoppen har han en större varansamling (om det nu är det det är). Fick känslan av att det var en könssjukdom (om nu marsvin kan få det men det borde de väl...) och satte in bactrim. Nu är det fredag men ingen förbättring har skett, han piper fortfarande och utslagen är kvar.


Ringde min veterinärklinik men de hade aldrig hört om något liknande och rekommenderade mig att ringa till Roslagstull. Nu har ju den duktigaste marsvinsveterinären, Marianne Tornvall, slutat på Roslagstull så jag ringde till hennes nya klinik - Mälarens smådjursklinik istället. Tyvärr jobbade hon inte idag men sköterskan jag pratade med hade inte hört talas om något liknande förut. Hon rekommenderade mig att gå in på www.veterinaren.nu och fråga där eftersom Marianne är den som svarar på frågor där, tydligen brukar hon vara rätt snabb på att svara så jag hoppas att hon läser min fråga och svarar så snart som möjligt.


Möjligheten för urinsten finns visserligen men varifrån kommer isf utslagen? Och att få urinsten när man bara är 8 månader gammal känns lite väl ungt. Dessutom har han mestadels ätit oxbow pellets och inte vanliga pellets. :-/ Nåja, han är iaf pigg och äter som han ska. Det är bara när han ska kissa som han piper och verkar ha ont. Lilla gubben...

 
 
Sofie

Sofie

29 januari 2010 09:29

Kan marsvin kanske få urinvägsinfektion? Det gör ju ont när man kissar på människor. Det är inte helt ovanligt att icke-omskurna människopojkar får infektioner under förhuden pga av smuts eller skräp, det borde ju kunna hända på marsvin också att de får infektioner i den regionen, om de av någon anledning inte tvättar sig ordentligt.

Kanske skulle någon av oss uppfödare ta kontakt med Agria och se om det går att få en försäkring för hela uppfödningen, så att man kan få mer veterinärkostnaderna något? Det kanske går att förhandla fram något bra med SMF?

http://www.rosamarsvin.blogg.se

 
Sophie

Sophie

29 januari 2010 09:40

Sofie: Marsvin kan absolut få UVI, det är till och med rätt vanligt. Men det botar man med Bactrim och det är ju just vad Krokas har gått på nu sedan i tisdags och det har inte blivit någon förbättring ännu - därav att jag misstänker något annat.

Visst vore det bra med en uppfödarförsäkring men risken är nog att det skulle kosta mer än det smakar. Smådjur är ju tyvärr inte prioriterade hos försäkringsbolag. men visst, bara någon orkar ta tag i frågan så kanske det går att få fram något. :-)

http://www.luneas.bloggagratis.se

 
Eivor

Eivor

29 januari 2010 18:55

Hej!
Jag har hört av andra marsvinsuppfödare att marsvin kan få könssjukdomar. Jag har aldrig själv sett hur det ser ut iså fall, men det ska tydligen förekomma. Det finns en duktig veterinär i Örbyhus, tele 0295-10552, men dom har nog inte öppet nu över helgen.

http://www.charmtrollets.se

 
Felicia

Felicia

30 januari 2010 20:28

Åh nej, stackars lilla älsklingen! Mamma Frideborg håller alla tassar för sin lilla (mammagris-)son, och matte tummarna. Bara han blir frisk snart..

http://grisenfrideborg.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av S - 24 september 2012 21:45

Ikväll hittade jag Crepes död i buren. Hon låg under huset och jag trodde först att hon sov men sen såg jag. :-( Imorse var hon som vanligt så jag vet inte vad som hände. Antagligen var det bara ålderdomen som slog till, hon var ju ändå 4 år. Vid sån...

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5 6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26
27 28 29 30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards