En marsvinsuppfödares liv och leverne

Direktlänk till inlägg 6 juli 2010

Långt inlägg...

Av S - 6 juli 2010 22:04

Ojojoj... Som ni kanske har misstänkt har jag haft fullt upp den senaste tiden med alla utställningsförberedelser. Men som om inte det räckte så bestämde sigToscas bebisar att födas en vecka för tidigt... Förra tisdagen födde hon fem bebisar och jag var med under hela förlossningen och försökte få liv i fyra av fem bebisar. Bara en av dem andades nämligen normalt direkt efter födseln medan de andra var i princip livlösa och kippade efter andan. Jag lyckades få igång en av dem med hjälp av en massa gnuggande och slungande i luften för att få upp fostervattnet, de andra bebisarna fick jag tyvärr aldrig liv i. De små bebisarna var ju en vecka för tidigt födda och orkade aldrig börja dia själva, jag försökte hjälpa dem genom att hålla Tosca i knät och sätta bebisarna vid varsin tutte och då sög de tag men i buren gjorde de inga egna initiativ. Jag fick ta bort dem när de var två dygn gamla.   Om jag inte hade haft fullt upp med alla SM-förberedelser så hade jag kanske kunnat klara dem men nu var det helt kört. Det fanns ingen tid över till att stödmata bebisar så de valde verkligen helt fel tillfälle att födas på. :-( Tosca mår som tur är bra iaf och det är ju huvudsaken! Nu får hon troligen gå i avelspension - hon är en av mina absoluta favoriter och det känns bara dumt att riskera att något händer henne genom att ta ännu en kull när jag faktiskt har en hona sparad efter henne.


Dessutom har ju Gizelle varit dålig och jag har fått stödmata henne så gott det har gått med tanke på alla SM-förberedelser och sedan själva SM-helgen. Under helgen blev hon som tur var bättre men igår tyckte jag att hon såg sämre ut igen och började stödmata igen. Hon har idag gått 68 dygn och bebisarna sparkar iaf fortfarande i magen men de är förmodligen små och svaga med tanke på hur lite näring Gizelle har fått i sig på sistone. :-/ Jag hoppas att de får stanna kvar i magen i ett par dagar till så att de får så lång tid som möjligt i magen. Och så hoppas jag förstås att Gizelle börjar må bättre igen! Idag flyttade jag henne och Nonne till en större bur som jag delade av på mitten med ett galler. Jag vill inte riskera att hon blir omparad om hon skulle föda när jag inte är hemma och samtidigt vill jag inte stressa henne genom att byta burkompis nu så det fick bli denna lösning.


SM då? Ja, jag hörde faktiskt inte en enda negativ kommentar i helgen - alla var nöjda och glada och tyckte att vi hade gjort ett kanonjobb och det är förstås otroligt roligt att höra med tanke på hur mycket jobb vi har lagt ned på detta arrangemang! :-) De engelska domarna var väldigt trevliga och lättsamma och gjorde ett kanonjobb under helgen tillsammans med de andra domarna trots värmen.


Med hem på söndagen hade jag två hanar som jag ska låna ett tag. GP Chokladfabrikens Imperio, som slog till och blev Svensk Pet Class Mästare 2010 på utställningen!, och Ixias Kimsi. Imperio går nu med Leanna och det är tänkt att de ska göra söta petstjärnor tillsammans.   Kimsi satte jag ihop med Meya nu ikvöll och där blir det förhoppningsvis fina selfar och crestade bebisar i buff och saffron.


Nu ska jag stupa i säng, det känns i kroppen att den fortfarande inte riktigt har återhämtat sig efter den senaste tidens stress. Jag slocknar så fort jag lägger huvudet på kudden...   

 
 
Felicia

Felicia

6 juli 2010 22:43

Verkligen jättetråkigt med Toscas bebisar :-( Det viktigaste är i alla fall att hon mår bra, skönt att hon gör det! Vi håller tummar och tassar för Gizelle, måtte hon bli bättre fort.

Spännande kullar framöver, det vore trevligt med lite bilder på hanarna så småningom :-)

http://grisenfrideborg.bloggagratis.se

 
Sofie

Sofie

7 juli 2010 00:23

Verkligen tråkigt med de små bebisarna som föddes för tidigt..

http://rosamarsvin.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av S - 24 september 2012 21:45

Ikväll hittade jag Crepes död i buren. Hon låg under huset och jag trodde först att hon sov men sen såg jag. :-( Imorse var hon som vanligt så jag vet inte vad som hände. Antagligen var det bara ålderdomen som slog till, hon var ju ändå 4 år. Vid sån...

Presentation


Välkommen till en blogg som för tillfället mest handlar om den nyanlända bebisen men även djur i form av marsvin och katter.

Håll till godo!

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Bloglovin

bloglovin

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards